Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Uncategorized |
|

Studiu GfK: Consumatorii presimt vremuri tulburi pentru economia europeană

Consumatorii europeni nu sunt la fel de optimiști ca în iunie în ceea ce privește viitorul. În ultimele trei luni așteptările privind starea economiei au scăzut în aproape toate țările din UE, cu scăderi substanțiale în unele zone, aratăstudiului GfK Climatul de Consum Europa, pentru al treilea trimestru al anului 2014.
consumatori

Tendința ascendentă prezentată de așteptările privind veniturile și dorința de cumpărare pare să fi dispărut și ea în multe țări. Indicele climatului de consum GfK pentru UE (28 țări) se situează în prezent la 4,2 puncte, comparativ cu 9,1 puncte în trimestrul anterior.

Dezvoltarea economică în majoritatea țărilor Uniunii Europene (UE) a fost semnificativ mai mică decât cea anticipată în primăvară de organismele  economice și de guverne. În unele țări, performanța economică a început de fapt să scadă din nou. Acest lucru se datorează unor motive foarte diferite.

Germania nu mai este forța motrice a creșterii economice în Europa, economia acesteia scăzând de fapt ușor, cu 0,2 procente în trimestrul al doilea. Potrivit experților, creșterea va reveni în trimestrul al treilea, rămânând însă relativ slabă. Deși consumatorii germani continuă să facă cumpărături cu plăcere, sectorul orientat către export al economiei a fost afectat de cererea externă slabă.

Acest lucru afectează statele UE, însă și națiunile emergente, cum ar fi Brazilia, China și Rusia. În ultimii ani, economiile acestor regiuni au înregistrat o creștere foarte puternică în unele sectoare. Însă, între timp, ratele de creștere au încetinit, înregistrând valori sub 10%. Consumatorii și-au acoperit în mare parte nevoia de bunuri materiale și nu mai consumă la fel de mult ca în trecut.

Două dintre cele mai mari economii din Europa, Franța și Italia, continuă să aibă probleme structurale majore. Nu există până în prezent indicații că acest lucru se va schimba în lunile care urmează sau că guvernele vor începe să introducă și, mai presus de orice, să aplice cu strictețe reforme majore.

Un alt aspect demn de avut în vedere sunt conflictele semnificative care au dominat recent scena internațională. Acestea includ tensiunile și sancțiunile economice dintre Rusia și UE, războiul din Orientul Mijlociu, amenințarea prezentată de Statul Islamic (SI) și tranziția politică din Turcia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii