Cautare
, Contributor

Cariere |
|

Studiu: Femeile reprezintă aproape jumătate din forța de muncă, însă doar un sfert au funcții de conducere

Cu toate că femeile reprezintă 41% din forța de muncă la nivel global, cea mai mare pondere a acestora este în rolurile de suport. Doar 26% dintre managerii seniori și 19% dintre executivi sunt femei, arată un studiu al Mercer.
Daniela Barbieru

În economiile mature, precum cele din SUA sau Canada, doar un sfert dintre femei vor deține funcții executive în 2024, în timp ce procentul acestora este așteptat să crească mai repede în țările în curs de dezvoltare.

„În România, conform studiilor Mercer, numărul femeilor din poziţiile de top este unul mai bun comparativ cu cel înregistrat la nivelul Europei, iar numărul acestora continuă să crească. Un factor care a susţinut această tendinţă poate fi și faptul că puține femei au ales să rămână acasă să îngrijească copiii la finalul perioadei de maternitate, în comparație cu alte țări din Europa de Vest”, a explicat Daniela Bărbieru, manager al Mercer Marsh Benefits România.

Având în vedere că femeile constituie doar 41% din forța de muncă la nivel global, cu o reprezentare mai mare în SUA și Canada (48%) și semnificativ mai mică în Europa și în America Latină (37% și, respectiv, 33%), organizațiile din întreaga lume sunt departe de a atinge egalitatea de gen.

Un element cheie al cercetării Mercer arată că implicarea activă a managerilor seniori în programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerată a femeilor în poziții executive. Cu toate acestea, doar puțin mai mult de jumătate (56%) dintre organizații afirmă că directorii lor sunt implicați activ în programele de diversitate și incluziune.

Mai mult decât atât, existența unei echipe responsabile de remunerația echitabilă conduce la un număr mai mare de femei în roluri de conducere, în timp ce politicile comune – cele destinate să asigure echitatea prin programe de lucru flexibile și prin concedii – sunt, în absența managementului, asociate cu o creștere mai lentă a numărului de femei în poziții de top.

De asemenea, cercetarea arată că soluțiile non-tradiționale pentru diversitatea de gen au impact pozitiv asupra capacității pe termen lung a unei organizații de a reține angajatele talentate.

De exemplu, programele mai diverse de pensionare, inclusiv gestionarea economiilor în funcție de gen, cursurile de formare profesională adaptate nevoilor diferite ale femeilor, precum și campaniile de educație pentru sănătate dedicate femeilor sunt corelate cu o pondere mai mare a femeilor în suita superioară. Cu toate acestea, mai puțin de 15% dintre organizații au programe de pensionare și gestionare a economiilor personalizate pentru femei și bărbați.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii