FacebookTwitterLinkedIn

Numărul tranzacțiilor IPO globale a continuat să crească, majorându-se cu 19% și atingând 1.363 de tranzacții, în timp ce valoarea capitalurilor atrase a crescut cu 29% față de anul anterior, cumulând 268 miliarde de USD. Această evoluție solidă a activității IPO indică faptul că piețele de capital globale reprezintă în continuare o platformă prin care companiile au acces la capitalul public.

Regiunea Americii de Nord și de Sud a înregistrat cea mai mare creștere anuală atât în ceea ce privește volumul, cât și valoarea tranzacțiilor IPO. Numărul acestora a crescut cu 30%, la 282 de tranzacții, iar valoarea capitalurilor atrase cu 78%, la 97,9 miliarde de USD în 2020. Și regiunea Asia-Pacific a înregistrat progrese semnificative, cu o majorare de 20% a volumului, la 822 de tranzacții IPO, și o creștere de 45% a valorii acestora, la 136,2 miliarde de USD. În regiunea EMEIA, deși numărul tranzacțiilor IPO a crescut cu 7% la 259 de tranzacții, valoarea acestora a scăzut cu 43% la 33,9 miliarde de USD. Per total, în 2020 s-a înregistrat o creștere constantă a volumului tranzacțiilor IPO transfrontaliere, care au reprezentat 7,9% din numărul IPO-urilor și 10% din valoarea acestora, față de 8% și, respectiv, 7% în 2019.

Sectorul tehnologic și-a menținut poziția dominantă atât în funcție de numărul tranzacțiilor, cât și de valoarea acestora, înregistrând 324 de tranzacții IPO în valoare totală de 89,1 miliarde de USD. Sectorul industrial s-a clasat pe locul al doilea în funcție de volum, cu 243 de tranzacții în valoare de 31,4 miliarde de USD, urmat de sectorul sănătății cu 235 de tranzacții IPO care au atras capitaluri în valoare de 50,4 miliarde de USD, conform raportului trimestrial EY Global IPO trends:Q4 2020.

Piața IPO de pe continentul american s-a adaptat pentru a rezista la șocuri în 2020

Evoluția piețelor IPO din America de Nord și de Sud a rămas pozitivă în trimestrul al IV-a 2020, încheind anul cu 282 de tranzacții, care au atras capitaluri în valoare 97,9 miliarde de USD. Sectorul sănătății s-a menținut în top, în această regiune având loc 40% din numărul total de tranzacții, adică 114 de IPO-uri, care au atras capitaluri în valoare de 27,9 miliarde de USD în 2020. Pe locurile următoare s-au clasat sectorul tehnologic, cu 77 de tranzacții în valoare de 40,4 miliarde de USD, și sectorul industrial, care a înregistrat 19 tranzacții IPO în valoare de 8 miliarde de USD în 2020.

Bursele din SUA au continuat să înregistreze o evoluție favorabilă, găzduind 79% (224) din tranzacțiile IPO din regiune, care au atras 88% (86,2 miliarde de USD) din valoarea totală a tranzacțiilor din regiune. 2020 a fost cel mai activ an și pentru Brazilia din 2007 din perspectiva numărului de tranzacții (29) și a veniturilor (8,5 miliarde de USD), pe fondul unor niveluri reduse ale ratelor dobânzii, care i-au direcționat pe investitori către piețele de capital. Deși bursele din SUA și-au păstrat dinamismul, societățile vehicul investițional (SPAC) se transformă tot mai mult într-o modalitate preferată de companii pentru a pătrunde pe piețele publice, datorită rapidității și gradului de certitudine ridicat al tranzacțiilor.

Piețele din regiunea Asia-Pacific rămân puternice în pofida pandemiei COVID-19

Deși 2020 a fost un an dificil, activitatea din regiunea Asia-Pacific a avut rezultate mai bune decât în 2019, crescând cu 20% (822 tranzacții) ca volum și cu 45% (136,2 miliarde de USD) ca venituri. De fapt, regiunea a înregistrat cea mai mare valoare a capitalurilor atrase din 2010. În clasamentul pe sectoare, industria s-a situat pe primul loc, cu 181 de tranzacții în valoare de 20,8 miliarde de USD, urmată de tehnologie, cu 180 de tranzacții în valoare de 38,7 miliarde de USD, și sectorul materialelor, care a înregistrat 95 de IPO-uri, care au atras capitaluri în valoare de 7,4 miliarde de USD.

Trei dintre primele cinci burse la nivel mondial provin din China. În contextul în care atitudinea investitorilor s-a menținut pozitivă în trimestrul al patrulea, China a înregistrat o creștere atât în ceea ce privește numărul de tranzacții IPO, cât și valoarea acestora, atrăgând capital în valoare de 119,1 miliarde de USD prin intermediul a 536 de tranzacții IPO.

Ecosistemul startup-urilor din Japonia a continuat să sprijine evoluția pozitivă și în trimestrul al patrulea al anului 2020, înregistrând o creștere modestă de 4% (93) a numărului de tranzacții IPO și o scădere de 13% (3,3 miliarde de USD) a capitalurilor atrase în 2020.

Piețele IPO din EMEIA s-au dovedit rezistente la șocuri și adaptabile

EMEIA a prins viteză în trimestrul al patrulea al anului 2020, în pofida celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19 prin care a trecut această regiune. La nivelul întregului an 2020, EMEIA a înregistrat 259 de tranzacții IPO și capitaluri în valoare de 33,9 miliarde de USD, ceea ce a reprezentat o creștere de 7% și, respectiv, o scădere de 43%.

În Europa, piața a continuat să accelereze în 2020, cu creșteri ale numărului de tranzacții și ale veniturilor de 23% și, respectiv, 9% față de anul anterior. Piața IPO din Regatul Unit și-a păstrat dinamica din trimestrul al treilea cu ajutorul a două megatranzacții IPO înregistrate în trimestrul al patrulea, rezultând o majorare de 30% a numărului de tranzacții și o creștere de 56% a valorii tranzacțiilor față de anul anterior.

 Perspectivele pentru primul trimestru al anului 2021: piețele vor menține ritmul

În contextul în care disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 conferă optimism și companiile profită de nivelul ridicat de lichiditate, este de așteptat ca piețele IPO globale să rămână puternice și probabil vor menține același ritm la intrarea în primul semestru al anului 2021. Din perspectiva geopolitică, acordul Brexit favorizează o atitudine optimistă pe piețele IPO, pe măsură ce acordurile dintre UE și Regatul Unit continuă să prindă contur. Deși fereastra de oportunitate rămâne deschisă, candidații IPO trebuie să fie atenți în continuare la propunerile de modificări legislative, la o potențială corecție a pieței cauzată de creșterea volatilității prețurilor și la ritmul în care își revine lumea de pe urma pandemiei COVID-19.