FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate acestea, există semnale optimiste în piaţă date de abundenţa oportunităţilor de pe noile pieţe, de noile tehnologii şi de noile surse de capital. Privind în perspectivă, eficienţa şi eficacitatea, tehnologia de nouă generaţie, pieţele noi şi sursele inovative de finanţare sunt printre punctele esenţiale pentru creşterea industriei în 2014.

Pe de altă parte, această scădere reflectă şi o maturizare a industriei, scăderea costurilor tehnologice fiind dublată de o reducere a investiţiilor şi o accentuare a importanţei randamentului acestora. Prin urmare, în prezent, accentul trebuie pus pe maximizarea investiţiilor şi a implementărilor de noi proiecte, cu atât mai mult cu cât segmentul energiei regenerabile devine din ce în ce mai competitiv din punct de vedere al costurilor.

Astfel raportul arată că China a redus mult distanţa care o despărţea de SUA, în partea de sus a indexului, marcând un record în 2013 prin cei 12GW generaţi din energie solară şi intensificându-şi eforturile de  accelerare a redresării pieţei. Germania rămâne pe locul al treilea, însă pierde teren în urma anunţului făcut de noul guvern de coaliţie de reducere a subvenţiilor şi de relaxare a obiectivelor privind energiile regenerabile.

Creşterea rapidă a pieţei energiei solare şi efervescenţa din sectorul offshore au ajutat Japonia să se plaseze pe locul al patrulea, devansând Marea Britanie. Marea Britanie continuă să fie afectată de politici de reglementare contradictorii.

Din cauza consultărilor prelungite pe tema strategiei energetice şi a măsurilor legislative nefavorabile energiei regenerabile, Franţa şi Australia au pierdut teren. Ele au fost devansate de către India, care a făcut un salt pe locul al 7-lea, datorită obiectivelor sale ambiţioase şi anunţurilor de dezvoltare de proiecte la scară largă. Competitivele şi dinamicele Brazilia şi Africa de Sud s-au poziţionat pe un loc superior în index, graţie multitudinii de proiecte noi câştigate în urma licitaţiilor din 2013.

România a urcat un loc, de pe 33 pe locul 32. În funcţie de tehnologie, România se clasează mai bine: pe locul 28 în indexul energiei eoliene şi tot 28 în indexul energiei solare fotovoltaice. În schimb, ocupă locul al 36-lea la energie produsă din biomasă.

“Menţinerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislaţii în reaşezare, sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv, în comparaţie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi componente legate de factori macro şi microeconomici, zone unde Romania se află în urma altor state din regiune,” spune Andrei Benghea-Mălăieş, Director Executiv în cadrul departamentului de Asistenţă în Afaceri, EY România.