FacebookTwitterLinkedIn

Conform studiului „Coming home or breaking free?”, realizat de EY şi Universitatea St. Gallen, dorința de a prelua afacerea creşte uşor la cinci ani după absolvire, când 4,9% dintre respondenţi afirmă că intenţionează să preia afacerea familiei.  Peste 750 de universităţi din 34 de țări au fost implicate în derularea studiului, completându-se în total peste 109.000 chestionare.

Imediat după absolvire, tinerii se văd mai degrabă lucrând în cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondenții studiului EY „Coming home or breaking free?” își doresc să lucreze într-o firmă cu peste 250 de angajați, 20% planifică să se angajeze într-o afacere de dimensiuni medii, în timp ce 17% intenționează să lucreze într-o firmă mică. La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care își doresc să creeze propria afacere crește de la 7 la 35%, ceea ce indică faptul că nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care împiedică tânăra generaţie să se alăture afacerii părinților.

„Una din două afaceri de familie reușește să facă tranziția la a doua generație de lideri și doar una din cinci reușește tranziția la a treia generație. De multe ori succesiunea eșuează nu din cauza lipsei de potențial a business-ului, ci din cauza lipsei de comunicare în familie și a pregătirii insuficiente a succesorilor”, spuneBogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

În ţările sărace, intenţiile sunt puternice din cauza lipsei de alternative pe piaţa muncii. Pe măsură ce bunăstarea creşte, intenţiile de succesiune scad datorită oportunităților oferite de piața muncii. În ţările foarte bogate, aspectele financiare devin mai puţin importante. Cei care succed la conducerea afacerilor de familie sunt motivaţi pentru preluarea afacerii mai ales de statutul social și reputaţie, interesul pentru succesiune intrând pe o tendință crescătoare.

Generaţia tânără își dorește să preia firme cu performanțe ridicate: procentul celor care intenţionează să devină succesori la 5 ani de la absolvire atinge 5,2% în cazul firmelor cu 2-5 angajați și 16,3% pentru afacerile de familie cu peste 100 de angajați, în timp ce intenția de succesiune atinge cel mai înalt nivel în cazul respondenților care provin din familii cu firme foarte performante din punct de vedere al profitului realizat, al vânzărilor și gradului de inovație.

Tinerele sunt mai puţin dispuse să preia afacerea părinților, faţă de tineri: 5,73% dintre respondenţii bărbaţi doresc să preia afacerea de familie la cinci ani de la absolvire, în timp ce doar 4,34% dintre femei doresc acest lucru – reprezentând un procent cu aproape 25% mai mic. Această diferență între preferințe predomină indiferent de studiile urmate, de la economie şi drept la medicină şi ştiinţe sociale.

Rezultatele acestui studiu, ca și cele ale Barometrului EY al afacerilor de familie din România vor fi comentate în detaliu în data de 14 octombrie 2015, în cadrul conferinței anuale dedicate afacerilor de familie organizată de asociaţia „Family Business Network România”, cu titlul „Tradiționalism și modernism în afacerile de familie”. EY România, în calitate de partener al evenimentului, va lansa cu această ocazie studiul EY „Barometrul afacerilor de familie din România – 2015”.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu o activitate în peste 150 de ţări. Din 1992, EY furnizează în România servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.