FacebookTwitterLinkedIn

Abilitatea organizației de a crea valoare pe termen lung bazată pe o raportare transparentă, pe adoptarea noilor tehnologii inteligente și pe o abordare diferită în recrutarea talentelor va reprezenta fundamentul raportării corporative, potrivit celui de-al cincilea studiu anual EY (FAAS) -„Cum poate transformarea digitală a raportării să creeze puntea dintre încredere și valoare pe termen lung?

Dar, o raportare transparentă bazată pe valoare, care să sporească încrederea publică într-o afacere și să includă și datele non-financiare, este o provocare-cheie pe fondul eșecului eticii corporative și a altor controverse.

La nivel global, doar 58% dintre liderii financiari chestionați spun că afacerile lor se bucură de un nivel ridicat de încredere publică, transparența în raportare fiind esențial pentru câștigarea încrederii. La nivel regional, respondenții din Japonia sunt puțin mai optimişti (68%) decât cei din America (63%), Asia-Pacific (59%) și Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa (EMEIA) (55%).

Raportarea datelor non-financiare câștigă teren, 72% dintre liderii financiari precizând faptul că aceste informații sunt din ce în ce mai utilizate în procesul decizional al investitorilor. În acest context, echipele financiare trebuie să gestioneze informațiile non-financiare cu aceeași rigoare și siguranță ca informațiile financiare, studiul evidențiind faptul că 19% dintre respondenți spun că informațiile non-financiare nu sunt verificate în mod independent în prezent.

„Automatizarea va ajuta echipele financiare să acţioneze la noi niveluri de agilitate operațională și le va oferi libertatea de a se concentra pe o mai bună înțelegere a informațiilor, în timp ce AI va valorifica modelele care stau la baza acestor date, învăţarea automatizată ajutând la prezicerea scenariilor și la îmbunătățirea rezultatelor. Blockchain va contribui la construirea încrederii prin crearea unui traseu de audit securizat pentru fiecare tranzacție”, spune Adrian Bunea (foto), Partener Asociat în cadrul departamentului FAAS – EY România.

Setul de date inteligente folosite corect pot să ofere perspective noi în raportarea corporativă

Cantitatea mare de date colectate de către echipele financiare nu este exploatată pe deplin, conform studiului. Organizațiile din întreaga lume au acces la un set de date mai mare decât oricând, datorită creșterii puterii de procesare informatică, creșterii conectivității și a capacității mari de stocare în cloud. Cu toate acestea, varietatea și volumul mare de date sunt copleşitoare pentru multe echipe de raportare iar 49% dintre cei chestionați spun că petrec mai mult timp culegând și prelucrând datele decât analizându-le.

Studiul identifică astfel două priorități: exploatarea noilor tehnologii din automatizare, AI și blockchain, și construirea încrederii în analiza datelor, pentru a profita la maximum de utilitatea tehnologiilor inteligente în procesul de raportare corporativă. Ca atare, AI va fi cea mai importantă tehnologie peste cinci ani, conform 44% dintre respondenți, urmată de automatizarea proceselor robotizate (RPA) (32%) și de instrumentele bazate pe blockchain (24%). Cu toate acestea, riscul privind gestionarea datelor rămâne cea mai importantă provocare pentru echipele de raportare ale companiilor, 54% considerând-o drept principala îngrijorare.

Transformarea forței de muncă este esențială pentru raportarea financiară

Întrucât funcția de raportare a companiilor adoptă tehnologii inteligente și noi modalități de schimb de informații, aceasta va necesita un alt profil de aptitudini și seturi de competențe, constată studiul, 79% dintre respondenți spunând că există o nevoie urgentă ca departamentele financiare să recruteze profesioniști cu noi seturi de competențe.

Competențele cu cerere mare, cum ar fi experienţa în AI, blockchain și machine learning, vor fi esențiale în generarea inovaţiei, 72% dintre respondenți considerând competențele AI drept cele mai importante.