Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Studiu EY: Doar 19% dintre băncile globale se consideră lideri digitali

Răspunsurile participanților studiul „EY Global Banking Outlook 2018” arată că, la nivel global, doar câteva bănci (19%) se consideră în acest moment în curs de maturizare digitală sau lideri digitali.
 aboneaza-te
shutterstock-money-bani-fintechshutterstock_529206295shutterstock-money-bani-fintech

În schimb, peste jumătate dintre ele, 62%, aspiră să dețină una dintre cele două poziții până în anul 2020.

Incluzând 221 de instituții din Europa, America de Nord, piețele emergente și Asia-Pacific, studiul arată că băncile fac eforturi pentru maturizarea digitală, definitivând tranziția de la o transformare determinată de reglementări, la schimbarea bazată pe inovație.

Dintre băncile respondente pentru raportul „EY Global Banking Outlook 2018”, 85% spun că implementarea unui program de transformare digitală este o prioritate de afaceri pentru acest an.

Decizia băncilor de a investi în tehnologie, în următorii trei ani, este, în principal, motivată de obiectivul acestora de a-și întări poziția competitivă și cota de piață, de a-și crește capacitatea de a atrage și reține clienți și de a obține reduceri de costuri și o creștere a eficienței operaționale.

Pentru a putea răspunde provocărilor ce le amenință performanța, băncile au început să se pregătească pentru un viitor determinat de inovație și tehnologie. Ritmul inovării continuă să se intensifice și, pentru a beneficia de progresul tehnologiei, colaborarea cu partenerii din eco-sistemul bancar a devenit critică, în timp ce investițiile în tehnologie se mută de la o abordare tactică la una strategică”, spune Aurelia Costache, Financial Services Advisory Leader al EY România.

De altfel, 59% dintre băncile intervievate anticipează că bugetele lor de investiții în tehnologie vor crește cu peste 10%, în 2018.

Dintre băncile care încep să investească sau care își măresc investițiile în tehnologii noi, 44% intenționează să achiziționeze tehnologii de la terțe părți, în vreme ce doar 17% intenționează să achiziționeze o entitate producătoare de tehnologie pe care s-o încorporeze în cadrul organizației pentru a produce tehnologiile necesare.

Iar 70% dintre bănci afirmă că întărirea poziționării lor în raport cu competiția reprezintă principalul motiv pentru investiții în tehnologie până în 2020.

„Adresarea problemelor de securitate cibernetică este prioritatea de top pentru bănci la nivel global în 2018 (89%), înlocuind prioritatea numărul unu de anul trecut – gestionarea riscurilor reputaţionale şi a celor legate de conduită și cultură organizațională, care se situează pe locul șase anul acesta. Recrutarea, dezvoltarea și reținerea de talente ocupă, de asemenea, o poziție semnificativă în topul priorităților băncilor, 83% dintre acestea depunând eforturi tot mai mari să integreze experți în zona digitală şi cyber”, spune Gelu Gherghescu, Financial Services Leader al EY România.

Pentru Global Banking Outlook 2018, au fost intervievaţi 221 de profesioniști din segmentul bancar, în lunile noiembrie şi decembrie 2017. Chestionarele au vizat o retrospectivă a performanțelor financiare raportate, a priorităţilor strategice şi a proiectelor de adoptare de tehnologie, în următoarele 12 până la 36 de luni. Respondenţii au provenit dintr-un număr de 29 de pieţe diferite. Dintre profesioniştii bancari intervievaţi la nivel global, 33% au fost din Europa, 10% din America de Nord, 13% din piețele dezvoltate din Asia-Pacific, 19% din piețele emergente din Asia-Pacific şi 25% din ţări emergente.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii