FacebookTwitterLinkedIn

Sandvișul pregătit acasă este cel mai consumat fel de mâncare la prânz (63%). Pizza (51%), burgerii (40%) și salatele (39%) se clasează pe locurile următoare.

Timpul dedicat prânzului la serviciu s-a scurtat considerabil: în medie, un angajat acordă doar 32 de minute mesei, iar 32% dintre angajați nu își iau deloc această pauză. În plus, peste 50% dintre cei care mănâncă la birou își savurează prânzul al desko, în vreme ce 30% lucrează chiar în timp ce mănâncă.

Studiul arată că obiceiurile pot diferi destul de mult de la țară la țară. Astfel, polonezii sunt cei mai predispuși să mănânce același lucru zi de zi, în vreme ce olandezii variază cel mai mult meniul de prânz –  doar 18% dintre ei mănâncă același lucru în fiecare zi. Tot polonezii sunt cei care își iau cele mai scurte pauze de prânz (26 de minute), în timp ce portughezii își iau nu mai puțin de 59 de minute. Cel mai puțin probabil să nu-și ia deloc o pauză de prânz sunt românii (32%). Românii sunt, totodată, cei mai predispuși să-și ia masa pe birou, în timp ce lucrează, pe când majoritatea suedezilor aleg să mănânce în spațiile comune de la locul de muncă.

Mai mult de 84% dintre românii care au participat la studiu se declară frustrați de rutina de prânz și de opțiunile disponibile. Ca urmare, tot mai mulți încep să apeleze la aplicațiile de livrare de mâncare. La Uber Eats, 1 din 2 comenzi este plasată între 12:00 și 14:00.

Ce mâncăm la prânz

În timp ce majoritatea angajaților mănâncă sandvișuri, pizza și burgeri, cei mai aventuroși se răsfață cu opțiuni mai exotice, precum sushi sau bucătaria thailandeză. Când vine vorba de mâncarea livrată la birou, datele Uber Eats arată că în topul restaurantelor preferate de utilizatorii din București se numără:  Nicolai, Divan Express Romană, King Rolls, Emte Burger & Gourmet-Floreasca și Ciorbărie-Dorobanți.

22% dintre respondenți spun că iau gustări furnizate de angajator, precum biscuiți, chipsuri sau fructe. Mai puțin de 2% recunosc că „împrumută” în mod deliberat, uneori accidental, masa de prânz a unui coleg de la frigiderul comun din birou.
Expertul în nutriție Amanda Hamilton comentează rezultatele studiului: „Conform datelor, un angajat din Uniunea Europeană cu normă întreagă lucrează în medie 40,3 ore. Cu toate acestea, cercetările au arătat că, fără o pauză adecvată, nu este posibil să ne concentrăm sau să fim productivi. Micșorarea timpului alocat tradiționalei pauze de prânz înseamnă că nu ne mai dăm șansa să ne reîncărcăm bateriile. Este extrem de important pentru randamentul nostru să facem alegeri înțelepte atunci când vine vorba de masa de prânz”.

Când mâncăm la prânz

61% dintre persoane mănâncă între orele 12 și 13. Acest lucru este susținut și de datele Uber Eats, care înregistrează un maxim de comenzi în zilele de joi, la ora 12. Singurii europeni care iau masa de prânz mai târziu sunt spaniolii, majoritatea preferând să mănânce între orele 13 și 14.

În timpul pauzei de prânz, respondenții poartă o discuție cu colegii (57%) sau stau pe internet (53%) Doar 4% încearcă să facă exerciții.

Trend – masa de prânz comandată prin aplicație

În România, odată cu creșterea considerabilă a segmentului de livrare de mâncare, mulți români se îndreaptă către aplicațiile mobile precum Uber Eats pentru a-și potoli foamea. Potrivit studiului, 60% dintre angajați consideră că unul dintre beneficiile acestor aplicații este posibilitatea de a se bucura de un preparat cald în timpul pauzei de masă, în timp ce 32% dintre ei folosesc aplicația doar pentru a nu-și pregăti singuri mâncarea. Peste 45% sunt mulțumiți de felurile variate de mâncare disponibile.

„Pentru mulți români, pauza de prânz este o poveste tristă și plictisitoare. La Uber Eats, suntem de părere că toată lumea ar trebui să se poată bucura de masa de prânz, indiferent ce fac sau unde se află. De aceea, ne-am parteneriat cu sute de restaurante din București pentru a oferi oamenilor cât mai multe opțiuni proaspete și accesibile”, a declarat Răzvan Voicu, Manager operațiuni Uber Eats România.

Pentru a-i încuraja pe bucureșteni să iasă din rutina sandvișului mâncat pe tastatură, Uber Eats le propune acestora să își comande prânzul în parc și să încerce ceva nou în fiecare zi din cele peste 400 de restaurante din aplicație. Utilizatorii noi care introduc codul Eats4pranz vor avea o reducere de 25 de lei pentru următoarele două prânzuri, reducerea fiind valabilă până la finalul anului.

Studiul legat de obiceiurile de prânz ale angajaților europeni a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de adulți din Austria, Belgia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.