FacebookTwitterLinkedIn

Doar 31% dintre mămicile cu job spun că au reușit să aibă o carieră de succes, dar și armonie în familie, echilibrând foarte bine timpul dedicat familiei și cel alocat jobului, arată un studiu realizat de eJobs, în perioada 19 februarie – 3 martie 2017, pe un eșantion de 1.130 de mame din toată țara.

Dintre respondente 58% au declarat că și-au păstrat serviciul după apariția copiilor, iar 42% au renunțat la serviciu pentru a se dedica familiei.

Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să-și împartă timpul între familie și serviciu, însă și-ar dori mai mult timp pentru viața personală, 20% consideră că nu reușesc să găsească un echilibru între cele două activități și ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situația financiară nu le permite”, subliniază reprezentanții eJobs.

Pentru o treime dintre mamele cu job respondente, sarcinile de serviciu le ocupă peste 8 ore din zi, iar altă treime lucrează 7-8 ore pe zi. De un program de până la 4 ore pe zi se bucură doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat să lucreze după apariția copiilor, iar 17% dintre respondente alocă între 4 și 6 ore în fiecare zi activităților de serviciu.

Indiferent câte ore lucrează, 68% dintre mamele participante la sondaj alocă familiei și treburilor casnice minimum 3 ore, în fiecare zi, alte 27% le dedică între o oră și două ore pe zi și 5% mai puțin de o oră, zilnic.

67% dintre mamele cu job apreciază că fac față cu brio atât în construirea carierei, cât și în viața de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient”, evidențiază reprezentanții eJobs.

Jumătate dintre mame s-au organizat mai bine după ce au avut primul copil

Una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut însă că este mai dedicată copiilor și că este mai mulțumită de calitatea ei de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viața de familie.

Peste jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile.

Pe 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

După apariția primului copil, majoritatea mamelor respondente s-au confruntat cu noi provocări în carieră: pentru 48% programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viața profesională și cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care și-au păstrat locul de muncă și după ce au devenit mame.

Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.

O treime dintre mame a stat în concediu de maternitate mai puțin de un an

Peste jumătate dintre mamele cu carieră și-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou, după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului.

În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spune că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.

Aproape o treime dintre mamele participante la sondaj spun că au stat acasa cu bebelușul mai puțin de un an, iar 58% spun că au rămas în concediul de creștere a copilului între un an și doi ani, în timp ce doar 11% au preferat să rămână acasă și după terminarea perioadei maxime a concediului de creștere a copilului.