FacebookTwitterLinkedIn

Cei mai mulți dintre aceștia vor primi din partea angajatorilor prime în bani (21,30%), tichete cadou (13,91%) și zile libere suplimentare (4,78%).

Un procent mai mic de angajați (3,04%) primesc coșuri cadou cu produse specifice de sărbători, în timp ce 1% beneficiază de cadouri pentru copii sau posibilitatea de a participa la ateliere creative de Paște. Cu toate acestea, mai bine de jumătate dintre angajați, respectiv 58,26%, spun că, în compania pentru care lucrează, nu vor fi oferite cadouri sau stimulente cu ocazia sărbătorilor Pascale.

În ceea ce privește beneficiile pe care românii le apreciază cel mai mult, pe primul loc se află primele în bani, menționate de 71,30% dintre respondenți. Sunt urmate, la o distanță destul de mare, de zilele libere suplimentare (13,91%), tichetele cadou (8,70%) și cadourile pentru copii (3,04%). Coșurile cu produse specifice de sărbători și atelierele creative sunt preferate de mai puțin de 3% dintre angajați.

”A devenit o tradiție ca, de sărbători, companiile să gândească o schemă de beneficii pentru angajați, ca parte a strategiei de motivare a acestora. Totuși, în ultimii ani, de când a început să se manifeste intensiv și preocuparea pentru consolidarea propriului brand de angajator, politica de resurse umane s-a ramificat și a devenit mult mai complexă, beneficiile extrasalariale de Paște sau de Crăciun fiind înlocuite, în unele cazuri, de instrumente de motivare și retenție acordate pe tot parcursul anului și personalizate, în funcție de nevoile fiecărei echipe de angajați în parte”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Astfel, 43,04% dintre angajați declară că nu primesc niciodată prime sau cadouri, de sărbători, în timp ce 25,65% primesc doar ocazional, iar 31,30% în fiecare an. Dintre aceștia, aproape 40% au în schemă astfel de stimulente și de Paște, și de Crăciun, în timp ce 20% semnalează doar Crăciunul ca fiind sărbătoarea care le aduce beneficii suplimentare.

În ceea ce privește pachetul extrasalarial primit în mod obișnuit, pe tot parcursul anului, în companiile locale, 51,30% dintre angajați au parte, lunar, de bonuri de masă, 19,57% beneficiază de abonament la clinici medicale private, 13,91% de transport gratuit și 8,21% de program flexibil. Lista beneficiilor recurente, oferite pe tot parcursul anului de către angajatori mai include suplimentarea zilelor de concediu de odihnă, discounturi pentru servicii și produse oferite de companii partenere, abonamente la săli de sport, spațiu pentru recreere la locul de muncă, cursuri de dezvoltare personală sau masaj de relaxare la birou.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada 20 martie – 3 aprilie 2018, pe un eșantion de 1.240 de respondenți activi profesional, dintre care 69,57% în funcții fără atribute și responsabilități de conducere, majoritatea (50,43%) cu vârsta între 25 și 40 de ani.