FacebookTwitterLinkedIn

Cei mai mulți dintre ei au căutat un job în vânzări, acesta fiind, de altfel, domeniul care și anul trecut a atras cele mai multe aplicări – aproape 700.000. Următoarele domenii în preferințele candidaților au fost contabilitatea, care a adus angajatorilor peste 400.000 de CV-uri, și resursele umane – sector care a reușit să strângă aproape 200.000 de aplicări, în 2018.

Topul celor mai căutate domenii de către candidați continuă cu serviciile externalizate de tip call-center, back-office, transport și logistică, administrație și horeca, banking, juridic și IT&software.

”Interesul candidaților pentru anumite zone de activitate și pentru anumite joburi este relativ similar cu cel de anul trecut. O surpriză plăcuă față de anul trecut este creșterea înregistrată de IT&software, atât în ceea ce privește numărul de candidați care au căutat un job în această industrie, cât și al numărului de joburi postate de angajatori. A ieșit, în schimb, din top sectorul cazinouri și jocuri de noroc”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România. Alte domenii pentru care companiile au căutat masiv angajați anul acesta au fost transporturile, alimentație și horeca, resurse umane, back office, producție, construcții sau inginerie.

În ceea ce privește orașele cele mai active din punctul de vedere al angajărilor, cea mai efervescentă a fost piața din Capitală, pentru care angajatorii au scos la bătaie peste 42.000 de locuri de muncă, anul acesta. Pe locul al doilea, dar la o distanță semnificativă, se află Cluj-Napoca, cu 8.276 de anunțuri, urmat de Iași (4.662), Timșoara (4.352) și Brașov (3.549).

Cele mai puține oportunități de angajare au apărut pentru candidații din Bârlad, Sinaia, Mangalia, Câmpina și Mioveni – fiecare dintre acestea având 58, 59 sau 60 de locuri de muncă scoase pe piață. Cei care și-au dorit un loc de muncă în afara țării au avut la dispoziție aproape 2.400 de opțiuni, destinațiile care au venit cu cele mai multe oferte fiind Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia, Italia și Olanda.

”La nivel național, zonele cele mai fierbinți din punctul de vedere al angajărilor sunt și cele care înregistrează cele mai mari medii salariale, pe aproape toate domeniile, pozițiile și nivelurile de vârstă și experiență, după cum arată Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs. De aceea, corelația era în mare măsură predictibilă – cu cât avem mai multe investiții și afaceri deschise într-un oraș sau într-o anumită regiune a țării, cu atât crește numărul de locuri de muncă, dar și pragurile salariale”, mai spune Bogdan Badea.

În 2018, pe eJobs.ro aproape 100.000 de anunțuri de angajare au fost postate de companii. Pentru acestea, au existat aproximativ 3.5 milioane de candidați care și-au depus CV-ul.