Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

Studiu: Directorii financiari colaborează tot mai strâns cu directorii de IT

Securitatea cibernetică determină directorii financiari și directorii de IT să coloaboreze mai strâns. Astfel că, directorii financiari se implică tot mai mult în activitățile IT, deși le lipsește înțelegerea aspectelor legate de IT, iar opinia lor preponderentă de a considera IT-ul ca pe un centru de cost, în loc de un activ al organizației reprezintă o provocare importantă, arată cel mai recent studiu EY Partnering for performance.  
antivirus_shutterstock.jpg

„În economia digitală de azi, gradul de sănătate financiară a unei organizații depinde de buna colaborare dintre Chief Financial Officer (CFO) şi Chief Information Officer (CIO). Pentru a avea succes, organizaţiile trebuie să ia decizii curajoase şi să investească strategic în tehnologie, gestionând în acelaşi timp potențiale riscuri severe, cum ar fi amenințările asupra securităţii cibernetice şi a confidenţialităţii datelor. Această convergenţă de natură critică dintre tehnologie, strategia de investiţii şi risc a strâns relaţia dintre CFO şi CIO”, explică Carmen Adamescu, director executiv EY România.

În opinia lui Adrian Bunea, director executiv FAAS, EY România, pregătirea măsurilor de securitate cibernetică presupune înţelegerea a ceea ce trebuie protejat în cadrul afacerii. „O parte dintre directorii financiari încearcă să înţeleagă detaliile tehnice, când n-ar trebui să fie preocupaţi de aşa ceva. Directorii financiari ar trebui să se asigure că întreaga organizaţie dispune de un plan testat de asigurare a capacităţii de reacție a companiei la atacurile inevitabile” spune el.

Două treimi din directorii financiari chestionaţi (66%) susțin că gestionarea problemelor legate de securitatea datelor reprezintă o prioritate mare sau foarte mare. Ei conştientizează creşterea gradului de sofisticare a atacurilor şi în multe cazuri organizaţiile din care fac parte au căzut victime unor astfel de atacuri.

Studiul EY mai arată că deși sunt conştienţi de dimensiunea ameninţării, cei mai mulţi CFO simt că lipsa lor de înţelegere a aspectelor legate de IT îi împiedică să îşi dea seama cum ar trebui să arate o capacitate matură de asigurare a securităţii, astfel încât să poată investi în iniţiativele corecte.

De fapt, această lipsă de înţelegere a fost identificată ca principal obstacol în calea unei relaţii profesionale mai strânse dintre CFO şi CIO, cu 44% din directorii financiari menționînd-o ca pe una dintre cele mai importante trei bariere, potrivit aceleiași surse. Tendinţa directorilor IT de a discuta aspecte de securitate cibernetică în jargon tehnic în loc de limbaj comercial, poate contribui la blocarea deciziilor şi acţiunilor rapide.

Cu toate acestea, nevoia unui management eficient al problemelor legate de securitate cibernetică le impune organizaţiilor să trateze această problemă ca una de natura gestionării riscurilor, mai degrabă decât ca pe una strict legată de IT. Incidentele sunt inevitabile iar prevenirea tuturor atacurilor sau protejarea tuturor activelor companiei este imposibilă.

De aceea, un CFO ar trebui să inițieze discuţiile la nivel de consiliu de conducere în vederea clasificării activelor critice pentru companie și identificarea celor care trebuie protejate cu prioritate. În acelaşi timp, directorul IT ar trebui să preia iniţiativa în elaborarea unui plan de protejare a acestor active.

Pe lângă importanţa tot mai mare a asigurării securităţii cibernetice, noile tehnologii digitale cer o schimbare fundamentală a funcţiei IT şi o infrastructură mai agilă, mai spune studiul. Iar pentru un CFO, asta înseamnă schimbarea percepţiei legate de investiţiile în IT-ul digital, de la cheltuieli de capital (Capex), la cheltuieli operaţionale (Opex). Este vorba, de fapt, de o abordare de tip Opex care să includă servicii precum Software-as-a-Service (SaaS) şi cloud computing, ceea ce ar permite organizaţiilor să plătească doar pentru nevoile imediate de capacitate IT, scalabile în sus sau în jos, în funcţie de nevoi.

Dintre cei 652 de directori financiari chestionaţi, aproape 50% dintre cei care au făcut din tranziţia funcţiei IT către digitalizare o prioritate maximă au declarat o creştere a EBITDA mai mare de 10% în ultimii trei ani. Doar 35% dintre directorii financiari care nu au acționat în acest fel au declarat că au atins un nivel similar de creştere.

Însă, EY atrage atenția și asupra situaţiei în care IT-ul ajunge să definească strategia corporatistă. Mai degrabă strategia corporatistă ar trebui să fie cea care conduce IT-ul.

„Celor mai multe firme le lipseşte încă o strategie digitală bine definită, integrata in strategia lor de business. Firmele care se confruntă cel mai mult cu această situaţie sunt cele care consideră definirea strategiei digitale o responsabilitate a funcției de IT şi nu una care ţine de afacere în ansamblul ei”, mai spune Carmen Adamescu.

Studiul subliniază modul prin care directorii financiari şi cei de IT pot creşte nivelul de eficienţă al colaborării lor după cum urmează:

  • Definirea unui limbaj comun, care să faciliteze înțelegerea aspectelor legate de IT de către liderii financiari
  • Distribuirea responsabilităţii, astfel încât să se încurajeze inovația prin utilizarea soluțiilor IT
  • Schimbarea modelului operaţional al IT-ului, de la Capex, la Opex
  • Managementul expunerilor la risc ale noilor tehnologii digitale
  • Lucrul în echipă între colegi cu acelaşi rang – în ciuda persistenţei unei ierarhii între CFO-CIO
  • Transformarea datelor în cel de-al patrulea pilon al afacerii, alături de oameni, procese şi tehnologie
  • Includerea riscurilor cibernetice în planul de management al riscurilor de la nivelul companiei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii