Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Studiu Deloitte: Crește numărul femeilor care ocupă poziții în consiliile de administrație

Numărul femeilor care ocupă poziții în consiliile de administrație ale companiilor este în creștere, însă numărul celor care prezidează consiliile rămâne scăzut, la nivel global, arată cel mai recent raport al Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global). Mai exact, femeile ocupă în prezent 12% din pozițiile în cadrul consiliilor de administrație și doar 4% din funcțiile de lideri ai consiliilor.
succes

 

România se menține aproape de media globală, cu o rată de 11% a prezenței feminine în consiliile marilor companii listate, iar pe plan local femeile  însumează 9,7% din directorii non-executivi ai companiilor mari listate și 25,4% din executivii seniori ai marilor companii listate2. Practici de guvernare corporativă pentru a îmbunătăți echilibrul între sexe în consiliile de administrație sunt implementate cu precădere în sectorul bancar, dat fiind că acest domeniu este riguros reglementat.

„Femeile continuă să fie insuficient reprezentate în consiliile de administrație ale companiilor, având în vedere obiectivul de 40%. De altfel, procentul reprezentat de aceste femei a scăzut la un nivel critic în ultimii câțiva ani. Îmbunătățiri vizibile au existat în sectorul financiar, precum și în cadrul companiilor listate, deoarece acestea se supun celor mai multe reglementări în ceea ce privește guvernanța corporativă”, spune Adriana Lobda, partener Deloitte România.

Asemenea majorității statelor europene, România nu impune în prezent cote privind reprezentarea femeilor în consiliile de administrație sau în pozițiile superioare de management.

„România dispune de suficiente persoane talentate, având calificarea necesară pentru a implementa prevederile directivei și a obține rezultate asemănătoare celor realizate de țările mai dezvoltate. Cu toate acestea, inițiativele legislative au generat un progres nesemnificativ. Eficientizarea inițiativelor în acest sens ar ajuta atât la îmbunătățirea dezvoltării economice a țării, cât și la creșterea performanțelor organizaționale și financiare ale companiilor, după cum indică mai multe studii pe această temă”, mai zice Adriana Lobda.

Raportul Deloitte ilustrează eforturile a 49 de țări în scopul creșterii numărului de femei care ocupă poziții în consiliile de administrație ale companiilor. Statele europene se mențin pe pozițiile fruntașe în ceea ce privește diversitatea de gen în consiliile de administrație – țări precum Norvegia, Franța, Suedia și Italia se clasează pe primele poziții. La nivel regional, țările din Americi și zona Asia-Pacific au înregistrat cele mai mici progrese. Conform raportului, procentele pe regiuni în ceea ce privește pozițiile de lideri ai consiliilor de administrație deținute de femei sunt: EMEA (5%), Americile (4%) și Asia-Pacific (4%). Țările cu cele mai ridicate procente de femei aflate la conducerea consiliilor sunt Italia (22,2%), Norvegia (18,2%) și Austria (9,1%). Statele cu cele mai multe femei în consilii de administrație sunt Norvegia (36,7%), Franța (29,9%) și Suedia (24,4%).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii