Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Studiu de caz: Cum se vând apartamentele finalizate acum doi ani

Rasarit_de_Soare_vedere_de_ansamblu.jpg
Înainte de criză, locuinţele noi se vindeau încă din faza de proiect. Astăzi, ele stau pe piaţă luni de zile – chiar şi ani, în unele cazuri. Una dintre dificultăţi constă în concurenţa făcută nu de alte apartamente noi, ci de cele "comuniste".

Compania Conarg Real Estate, divizia de vânzări a grupului Conarg, controlat de omul de afaceri argeşean Valentin Vişoiu, cu o avere estimată de Topul Forbes 500 Miliardari la 28-30 de milioane de euro, a anunţat recent că în ansamblul Quadra 2, finalizat în cartierul Militari acum doi ani, mai sunt de vânzare aproximativ un sfert (60) de unităţi locative din cele 242 ale ansamblului.

Rezultatul este unul bun, dacă îl raportăm la actualele condiţii de piaţă, însă unul mai puţin bun dacă luăm ca punct de referinţă perioade de dinainte de criză, când apartamentele se vindeau încă din faza de proiect. De acest lucru sunt fără îndoială conştienţi şi cei de la Conarg Real Estate, care au hotărât să reducă şi mai mult preţurile garsonierelor rămase disponibile în Quadra 2 (foto sus) – ansamblul cuprinde 226 de garsoniere şi 16 apartamente de două camere, deja vândute – în cadrul unei promoţii valabile la ediţia Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn) din perioada 25 – 28 octombrie. „Garsonierele au preţuri începând de la 36.000 de euro plus TVA, iar la tIMOn ele vor beneficia de un discount de 5%, precum şi de o reducere de 10% pentru parcări”, declară Aurelian Nicolae, director general Conarg Real Estate. Promoţia se extinde şi în cazul unui alt ansamblu finalizat de compania lui Valentin Vişoiu, Răsărit de Soare din cartierul Titan, unde mai sunt disponbile 60 de apartamente, de la garsoniere la apartamente cu două – patru camere. Discount-ul este de asemenea de 5%, iar parcarea este oferită gratuit.

Aceste măsuri vin în condiţiile unei pieţe în care preţurile deja au scăzut, în primele nouă luni ale acestui an, mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Conform Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piaţă dezvoltată de www.imobiliare.ro, de la începutul acestui an, când vânzătorii solicitau, în medie, 1.377 de euro pe metru pătrat, preţul locuinţelor noi a înregistrat o scădere de 6,3%. Spre comparaţie, în primele nouă luni ale anului trecut, declinul consemnat pe acest segment a fost de aproape 4%.

„În Bucureşti, preţul solicitat pentru apartamentele noi este, în medie, cu 23% mai mare decât cel al apartamentelor vechi. Diferenţele variază în funcţie de numărul de camere: de exemplu, preţul locuinţelor noi cu două camere e cu 17% mai mare decât cel al unităţilor locative din blocurile vechi, în vreme ce locuinţele noi cu trei camere sunt cu 30% mai scumpe decât cele vechi. Însă în zonele periferice, se pot întâlni cazuri în care locuinţele din blocurile vechi au preţuri mai mari decât cele noi, principalul motiv pentru această discrepanţă fiind localizarea mai bună a celor dintâi”, afirmă Dorel Niţă, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare.

Aşadar, în general, apartamentele construite înainte de 1989 sunt mai ieftine decât cele noi, iar concurenţa dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale vine mai ales din partea blocurilor „comuniste”, mai ales în condiţiile în care în ultimii doi ani nu au mai fost începute lucrări la ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni.

Află ce mare dezvoltator a anunţat că va începe faza a doua a unui ansamblu rezidenţial din cartierul bucureştean Titan

„Principalul criteriu de achiziţie este preţul, abia apoi zona sau vechimea imobilului, iar din acest punct de vedere apartamentele vechi sunt mai bine poziţionate. Majoritatea ofertei pe segmentul vechi se încadrează în 60.000 de euro, atât la două camere, cât şi la trei”, spune Daniel Crainic, marketing manager la imobiliare.ro, adăugând că, în cazul apartamentelor noi, lucrurile nu stau la fel (vezi tabelul de mai jos).

Oferta de apartamente noi

Doar 38% dintre apartamentele noi cu două camere listate pe imobiliare.ro au un preţ de sub 60.000 de euro, în timp ce procentul în cazul celor de trei camere cu un asemenea preţ este de numai 5,3%. În schimb, cele mai multe apartamente vechi aflate pe piaţă nu depăşesc acest prag.

Tip apartament

Interval preţ

Procent din ofertele listate (%)

Două camere

Până în 40.000 de euro

3,76

Două camere

40.000 – 60.000 de euro

34,25

Două camere

60.000 – 80.000 de euro

31,90

Două camere

80.000 – 100.000 de euro

13,32

Două camere

Peste 100.000 de euro

16,77

Trei camere

Până în 40.000 de euro

0,08

Trei camere

40.000 – 60.000 de euro

5,23

Trei camere

60.000 – 80.000 de euro

11,84

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii