FacebookTwitterLinkedIn
Printre afecţiunile neurologice constatate în cazul persoanelor sub 60 de ani, care au avut forme severe de COVID-19 se numără inclusiv un sindrom cognitiv asemănător demenţei, psihoză, inflamaţii şi tulburări de dispoziţie precum depresia sau anxietatea, potrivit The Guardian.

„Accidentele vasculare cerebrale sunt deja recunoscute ca o complicaţie provocată de COVID-19. Dar ceea ce a descoperit studiul nostru, şi este surprinzător, a fost că a doua cea mai frecventă complicaţie neurologică este această modificare a stării mentale”, a explicat Benedict Michael, cercetător la Universitatea din Liverpool şi co-autorul studiului.
Cercetătorii spun că rezultatele oferă o perspectivă importantă a potenţialelor complicaţii, dar ar trebui tratate cu precauţie, deoarece nu se pot trage concluzii cu privire la prevalenţa unor astfel de complicaţii.
Oamenii de știință au analizat 125 de pacienţi din Marea Britanie, iar cea mai frecventă complicaţie neurologică a fost accidentul vascular cerebral, care a fost raportat la 77 de pacienţi. Dintre aceştia, 57 au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, 9 pacienţi au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un atac cerebral cauzat de inflamarea vaselor de sânge ale creierului.

Studiul mai arată că alţi 39 de pacienţi au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului, care reflectă o stare mentală alterată. Şapte dintre aceştia au avut o inflamaţie a creierului, denumită medical encefalită. Restul de 23 de pacienţi cu o stare mentală alterată au fost diagnosticaţi cu afecţiuni psihiatrice, inclusiv psihoză, sindrom asemănător demenței şi tulburări de dispoziţie.

Deşi majoritatea diagnosticelor psihiatrice au fost înregistrate ca fiind noi, cercetătorii spun că nu pot exclude posibilitatea ca acestea să fie preexistente, dar să nu fi fost diagnosticate înainte ca pacientul să dezvolte COVID-19.