FacebookTwitterLinkedIn

Așadar, conform estimărilor, prețul materiilor prime în industria lactatelor va crește cu peste 5% până la finalul lui 2020, notează platforma Agrofood.ro. În aceeași perioadă, costul producției de mezeluri se estimează că va scădea cu aproximativ 2%. Evoluțiile sunt cauzate atât de creșterea materiilor prime generale, carnea și laptele crud, cât și ca urmare a schimbărilor survenite în comportamentul consumatorilor români și a modificării costurilor de producție, pe fondul vulnerabilităților structurale ale acestei piețe.

„Pe partea de cerere, experții cu care am discutat s-au arătat convinși că viitorul mezelurilor și al lactatelor, cel puțin pe termen mediu, este al segmentelor marcă proprie, private label, sau economice, economy, în special ca urmare a scăderii economice așteptate. Practic, segmentul de mid-market va dispărea aproape complet, fiind înlocuit în cea mai mare măsură de aceste segmente. Mai mult, pe toată perioadă pandemiei, românii reîntorși în țară vor crește semnificativ cererea pentru produsele private label și economy”, a mai explicat Vlad Gheorghe.

Studiul Horváth & Partners a fost elaborat folosind metoda Delphi și a avut drept obiectiv determinarea impactului pe care pandemia îl va avea asupra producătorilor de lactate și mezeluri. Metoda Delphi presupune folosirea mai multor experți pentru realizarea obiectivului studiului, prin folosirea de chestionare iterative.