FacebookTwitterLinkedIn

Studiul a fost efectuat pe 45 de companii importante din IT și identifică principalele bariere și provocări cu care se întâlnesc aceste companii din segmentul IT când vine vorba de recrutarea de personal, dar și oportunitățile pieței.

Prin studiul pe care îl lansăm ne dorim să susținem dezvoltarea pieței IT din România și suntem de părere că nevoia de colaborare între factorii de decizie din mediul public, privat și educațional este acum mai stringentă ca oricând. Avem un gap de talent de peste 15,400 profesioniști pe an, la nivel național. Ar trebui să dublăm numărul de absolvenți în tehnologie pentru a acoperi această nevoie. Credem în potențialul pe care îl are piața IT de aici, de aceea am ales Bucureștiul ca destinație a următoarei școli Codecool. Țintim un număr de 300 de studenți în primul an de lansare și vrem ca prin programul nostru să completăm lipsa de specialiști IT din România”, declară Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Principalele bariere întâmpinate de companii în a-și scala businessul sunt:  63% dintre companii văd o barieră în calitatea talentului ca nivel de experiență și abilitatea de a livra proiecte complexe; 46% dintre companii văd o barieră în așteptările salariale; 33% dintre companii văd o barieră în calitatea soft skill-urilor forței de muncă și timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialiștilor.

Citește și: József Boda, cofondator și CEO Codecool: Am observat că proaspeții absolvenți din domeniul programării vin cu puternice cunoștințe tehnice, dar cu mari lacune în ceea ce privește abilitățile de comunicare

Rezultatele studiului ne arată că nivelul de mulțumire al companiilor pentru viteza de scalare a business-urilor derulate este neutru – 3.2 din 5. România s-a dezvoltat până acum în mare parte ca o piață de outsourcing și pentru a face saltul la produse cu valoare adăugată trebuie să facem upskilling la talent. Piața începe să se concentreze pe calitate și nu pe cantitate. Companiile se confruntă și cu creșterea așteptărilor salariale în contextul unor abilități care nu sunt la nivelul cerințelor de business”, consideră Ana Giurcă, Managing Partner Brainspotting.

Cum poate deveni România cel mai puternic hub IT din Europa?

Studiul arată că sunt câteva măsuri care trebuie implementate pentru ca România să ajungă unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa:

– Creșterea numărului de absolvenți sau a pool-ului de oameni de tehnologie: creșterea numărului de absolvenți; reconversie profesională; reținerea și repatrierea talentului – prin roluri cu însemnătate și responsabilitate asupra proiectelor;

Creșterea calității abilităților: adaptarea curriculei universitare; investiție la nivelul fiecărei organizații în upskilling; industria ar trebui să își asume o componentă socială – companiile au beneficiat și beneficiază de talent, în mare parte off-the-shelf;

– Menținerea scutirii de taxe;

Studiul realizat de Codecool cu sprijinul Brainspotting a urmărit să găsească soluții la problema lipsei de personal calificat în IT din România.