FacebookTwitterLinkedIn

Peste 90% dintre români au intenția să călătorească începând cu perioada Paștelui și până la finalul verii. Conform unui studiu realizat în luna martie de către platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro, un sfert dintre respondenți au recunoscut că au o rezervare fermă sau sunt în procesul de a rezerva o vacanță pentru perioada următoare.

Cei mai mulți dintre români (90%) preferă să își planifice din timp concediile și achită pachetul de vacanță cu cel puțin o lună înainte de data sosirii.

Pensiunile și hotelurile rămân printre cele mai căutate tipuri de unități de cazare, însă la mare căutare sunt și unitățile mici, precum cabane, case de vacanțe, camping, apartamente etc. Cei mai mulți dintre românii care vor să își rezerve vacanțe caută opțiuni pentru concedii petrecute la mare (28%), fiind îndeaproape urmate de concediile petrecute la munte sau în zone liniștite și retrase (42,5), în stațiuni balneare care oferă pachete de tratamente sau sejururi de tip city break.

Printre factorii cei mai importanți în rezervarea unei vacanțe se numără flexibilitatea rezervărilor, și anume rezervările fără avans sau cu anulare gratuită. Alte facilități pe care le caută românii pentru vacanțele de vară sunt pachetele cu mese incluse sau posibilitatea de a servi masa, unitatea de cazare să aibă servicii de relaxare incluse, precum piscină exterioară, ciubăr sau să permită desfășurarea de activități în aer liber, prețuri accesibile, situarea într-o zonă retrasă de aglomerație, precum și respectarea standardelor de igienizare.

În ceea ce privește bugetul, mulți respondenți (47%) vor să aloce pentru o vacanță în perioada următoare un buget mediu de 100-200 lei/cameră/noapte, 24% vor opta pentru unități de cazare unde prețul mediu per noapte este cuprins între 200 și 300 lei, în timp ce 26% dintre români preferă să aloce un buget mediu de peste 300 lei/camera/noapte.

Cei mai mulți turiști vor opta pentru vacanțe cuprinse între 5-7 zile (38%), în timp ce doar 19% dintre români vor  să aloce mai multe de 7 zile concediului de relaxare.

Peste 50% dintre respondenți vor călători alături de familie, în timp ce aproape 30% plănuiesc să aibă o vacanță în cuplu, iar 18% cu un grup de prieteni.

Studiul Travelminit.ro a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane din toată România, care au participat online la completarea unui chestionar în perioada 17.03.2021 – 22.03.2021.