Cautare
, Contributor

IT |
|

Studiu Cisco: 69% dintre angajaţi nu sunt conştienţi de breşele de securitate

Rolul angajaţilor în menţinerea securităţii informaţiilor este unul foarte important, potrivit unui studiu al Cisco.
 aboneaza-te
Dorin Pena_Director_General_Cisco_Romania

Noile date completează rezultatele studiului efectuat la conferința Cisco Connect România, din luna mai. Atunci, companiile românești prezente la Cisco Connect au identificat securitatea informațiilor ca fiind cea mai importantă tendință care va afecta departamentele de IT în următorii trei ani.

Noul studiu se bazează pe răspunsurile a 12.000 de angajaţi din companii mici și mari din 13 ţări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa și a dezvăluit două probleme majore de securitate: prima este comportamentul angajaţilor, care ignoră ameninţările cibernetice considerând mediul online ca fiind sigur, iar a doua problemă este tendinţa unui număr tot mai mare de angajaţi de a considera procedurile de securitate IT ca fiind dăunătoare inovaţiei şi colaborării din cadrul organizaţiei, prin îngreunarea îndeplinirii sarcinilor. O parte dintre respondenţi au recunoscut faptul că ei încalcă în mod conştient aceste proceduri.

Astfel, rezultatele studiului au arătat că 69% dintre angajaţi nu sunt conştienţi de cele mai noi şi mai periculoase breşe de securitate (precum Heartbleed), în timp ce 52% dintre cei întrebaţi consideră comportamentul angajaţilor ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la securitatea datelor, alături de criminalitatea cibernetică nominalizată de 60% dintre respondent.

Studiul mai arată că aproape un sfert dintre angajaţi nu ştiu dacă firma la care lucrează are o politică de securitate IT, iar, pe de altă parte,  44% respectă parţial aceste politici, în timp ce unul din 14 întrebaţi încalcă activ procedurile de securitate. Totodată, o treime dintre angajaţi cred că securitatea IT limitează inovaţia şi colaborarea din cadrul companiei, îngreunând îndeplinirea sarcinilor.

“Echilibrul dintre flexibilitatea afacerii și protecţia datelor vitale necesită o schimbare radicală a modului în care ne raportăm la IT. Aceasta va trebui să se adapteze la comportamentul utilizatorilor, ca parte a unei abordări ce ia în considerare diferitele platforme. Afacerile care continuă să folosească măsuri de securitate punctuale vor fi tot mai expuse la riscuri din ce în ce mai mari, infractorii cibernetici fiind obișnuiți să creeze breşe în metodele de protecţie tradiţionale. Riscul este cu atât mai mare cu cât vorbim de utilizatori digitali nativi, care au cunoştinţele IT necesare pentru a ocoli procedurile de securitate de la locul de muncă. O strategie de securitate eficientă protejează o organizație atât înaintea, în timpul, cât şi după atacurile cibernetice”, a declarat Dorin Pena, Director General Cisco România.

În acest context, Cisco propune un nou model de operare IT pentru era Internet of Everything – Fast IT. Noul model se bazează pe patru elemente cheie: mobilitate, securitate, infrastructură orientată către aplicații și cloud și presupune transformarea insfrastructurii IT și administrarea acesteia ca un singur sistem. Astfel, infrastructura IT devine mai simplă, mai ușor de administrat, este automatizată și protejată în permanență.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii