FacebookTwitterLinkedIn

Clasamentul continuă cu orașele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, București și Iași.

La polul opus, orașele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Reșița, Alexandria, Vaslui, Focșani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieții, fiind urmată de București și Ilfov, Oltenia și Banat. Moldova, Dobrogea și Muntenia au obținut cel mai mic scor.

La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (București), Gavana 3 (Pitești), Răcădău (Brașov) și Soarelui (Timișoara) au fost în topul preferințelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziții, cu cel mai dezavantajos cost al vieții perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploiești), Periferie (Botoșani), Calea Caransebeșului (Reșița), Feneziu (Baia Mare) și 1 Mai (Alexandria).

Vlad Tureanu, Partener și Quantitative Research Director în cadrul D&D Research, a declarat: „Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. Pe de altă parte, percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș. Spre exemplu, un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condițiile în care aceștia simt că au parte de alte beneficii arondate calității vieții. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi și în același timp mai sigură, modernă sau mai «verde»”.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului Storia.ro au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieții, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

VEZI CÂT COSTĂ DREPTURILE TV PENTRU PREMIER LEAGUE

„În general, există o corelație strânsă între costul general al vieții și nivelul de dezvoltare al unui oraș din punct de vedere imobiliar. Jucătorii imobiliari cu experiență iau în calcul aspectele economice și costul general al vieții atunci când își planifică proiectele și ofertele”, menționează Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX.ro Real Estate.

Bucureștiul a fost evaluat de către localnici ca fiind pe locul 9 în top 10 cele mai avantajoase orașe din țară din punct de vedere al costului vieții. În clasament, peste 15.000 de bucureșteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieții, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu și Baba Novac. La distanțe mici se clasează cartierele Aviației, Tineretului, Băneasa și Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari și Lujerului.

Brașovenii consideră Răcădău, Avantgarden și Noua ca fiind cartierele cu cel mai bun cost al vieții. Pe ultimele trei poziții se află Bartolomeu, Calea București și Brașovul Vechi.

În Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vieții sunt Grigorescu, Gheorghieni și Zorilor, iar zonele Mărăști, Calea Turzii și Iris ocupă ultimele 3 locuri.

CITEȘTE: “MULTINAȚIONALA” DE STAT ȘI DE PARTID

Pentru orădeni, cartierele din fruntea clasamentului sunt Centru Civic, Nufărul și Rogerius, iar cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Calea Clujului, Dacia și Decebal.

În orașul Sibiu, pe primele poziții se clasează cartierele Ștrand, Valea Aurie și Hipodrom 3, la final găsindu-se Lazaret, Vasile Aaron și Turnișor.

Piteștenii au ales Gavana 3, Central și Prudu ca fiind cartierele cu cel mai avantajos cost la vieții, iar Exercițiu, Big-Bașcov și Războieni sunt cele mai neavantajoase.

Pentru Timișoara, cartierele Soarelui, Dacia și Banat sunt în fruntea clasamentului. La polul opus se află zonele Aradului, Freidorf și Buziașului.

Percepția asupra costului general al vieții este cea de-a doua temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 125.966 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro. Lună de lună, vor fi analizate răspunsurile oferite de români pe diferite capitole precum accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, sau accesul la instituțiile educaționale.

În luna ianuarie, conform aceleași cercetări Storia.ro, Oradea a fost evaluat ca fiind orașul cu cel mai înalt grad de siguranță, iar cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca ca fiind cel mai sigur din țară.