FacebookTwitterLinkedIn

În toate regiunile în care s-a desfășurat sondajul, procentul pentru acest răspuns a fost de 22%.

Raportul „Plățile mobile în România” oferă o analiză a influențelor și factorilor externi care pregătesc disponibilitatea pieței din România pentru plățile mobile, dar și a similarităților produselor din regiunile în care acestea domină.

„Dacă ne referim la plăți, România se regăsește în continuare în urma multor dintre vecinii europeni, ținând cont că majoritatea tranzacțiilor sunt sub formă de cash”, conform studiului.

Peste jumătate dintre reprezentanţii băncilor chestionați (55%) au declarat că au analizat oportunitățile de monetizare post-PSD2 (Directiva revizuită privind serviciile de plată care reglementează piața serviciilor financiare – n. red.). În medie, 12% dintre aceștia au declarat, însă, că nu au analizat niciuna dintre oportunitățile de monetizare, dar în România, acest procent este mai mare, 16% dintre intervievaţi declarând că nu au evaluat posibilitățile de a valorifica această oportunitate.

Peste două treimi (35%) vor analiza posibilitatea de a obține servicii de tehnologie financiară și de a le consolida pentru a putea oferi noi servicii digitale atractive. România se clasifică, astfel, pe locul doi, după Cehia (unde 37% au declarat că vor adopta această strategie).

De asemenea, 65% dintre intervievaţi au declarat că nu sunt îngrijorați, la nivel personal, de efectele PSD2 asupra băncilor în care lucrează. Acesta a fost cel mai mare procent pentru eșantion; 58% dintre bancherii din restul Europei nu s-au declarat îngrijorați. Cu toate acestea, 37% au fost de opinie că locul lor de muncă ar trebui să se adapteze sau să se modifice semnificativ. Aceasta reprezintă a doua recunoaștere importantă a necesității de schimbare în cadrul regiunilor în care s-a desfășurat sondajul – în Estonia procentajul a fost cel mai ridicat.

Auka a fost fondată de norvegianul Daniel Döderlein și conectează băncile cu comercianții și consumatorii prin intermediul Platformei Google Cloud.