FacebookTwitterLinkedIn

În acest an, s-au deschis 23 de spații noi de coworking din care câte trei în Cluj, Brașov și Timișoara, 10 spații în București și câte unul în Brăila, Iași, Sibiu și Arad. Toate aceste spații noi însumează o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați.

La nivel național, în 2019 funcționau 106 spații de coworking și birouri comune, iar aproximativ 80% dintre ele erau în interiorul Bucureștiului. Restul de 20% a fost distribuit între regiunile geografice ale țării astfel: jumătate în Transilvania, un sfert în Moldova și restul în partea de sud sau sud-est a țării.

În prima jumătate a anului 2020, din cauza pandemiei generate de virusul COVID-19, evoluția numărului și a suprafeței totale a spațiilor de coworking a fost negativă. Chiar dacă s-au deschis două spații noi, șapte coworkinguri și-au încetat activitatea. Cel mai notabil exit de pe piața locală a fost operatorul regional New Work care a renunțat la spațiul de 2,000 de metri pătrați din A Tech Park.

Evoluția negativă, chiar dacă nu direct proporțională, vine și ca urmare a numărul extrem de mic de business-uri noi care s-au înființat de la începutul anului până în prezent.

Începând cu anul 2017, când în București erau doar 27,820 metri pătrați de spații de coworking, piața a avut o expansiune rapidă printr-o creștere de 106% în 2018, respectiv 19% în 2019. Totodată, acest an a caracterizat piața de coworking din București printr-o creștere a suprafețelor de peste 10,000 metri pătrați, iar la finalul anului, doar în interiorul capitalei erau peste 60 de spații de coworking, totalizând 68.000 de metri pătrați.

Primele 6 luni ale anului cu fost caracterizate de o stagnare a evoluției pieței, cauzată în primul rând de restricțiile impuse prin starea de urgență. Acestea au generat dificultăți în rândul operatorilor de spații de coworking în a-și acoperi costurile fixe deoarece clienții au fost nevoiți să lucreze de acasă. Contractele fiind pe termen scurt sau mediu, majoritatea clienților fie au renegociat, fie au suspendat sau au sistat colaborarea.

În acest context au ieșit de pe piața locală operatorii care:

– Nu au reușit să genereze venituri su- ciente pentru a acoperi costurile.

– Nu au găsit înțelegere din partea proprietarilor (luni libere de chirie/reduceri/ plăți eșalonate).

– Nu au avut rezerve financiare pentru a acoperi costurile pe perioada stării de urgență.

Conform datelor colectate în prima jumătate a anului 2020, în România sunt înregistrate 113 de spații de coworking, dintre care 60 se află în București. Astfel, însumând aproximativ 68.000 metri pătrați, Bucureștiul este principala piață a spațiilor de coworking.