Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Educaţie |
|

Studiu: antreprenorii români, slabi la capitolul acceptarea riscului

Oamenii români de afaceri au fost bine punctați la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piața internațională și capacitatea de dezvoltare a companiilor create.
 aboneaza-te
business-flier.jpg

România se află pe locul 42 din 130 într-un top al potențialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat și Dezvoltare (GEDI), o organizație ce studiază legăturile dintre antreprenoriat, dezvoltare economică și prosperitate.

Studiul urmărește potențialul de a înființa start-up-uri, analizând 34 de variabile investiționale în 130 de state de pe glob. Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizați factori precum percepția cetățenilor asupra oportunităților de afaceri, acceptarea riscurilor, inovația, competitivitatea, sau absorbția tehnologiei pe piață.

Potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului (2015), lansat în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului (17-21 noiembrie), țările cu cel mai mare potențial antreprenorial sunt Statele Unite ale Americii (locul 1), Canada (locul 2) și Australia (locul 3), urmate de Marea Britanie (4) și Suedia (5). La polul opus, cele mai slabe performanțe se înregistrează în Malawi (128), Uganda (129) și Bangladesh (130).

Cele mai slabe performanțe ale românilor se înregistrează la acceptarea riscurilor, reperarea oportunităților de afaceri, educația angajaților și absorbția tehnologiilor noi, potrivit raportului. Pe de altă parte, ei au fost bine punctați la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piața internațională și capacitatea de dezvoltare a companiilor create.

Sistemul birocratic, dificultatea cu care se pot accesa fondurile europene se numără printre dificultăţile întâmpinate de antreprenori. Pe de altă parte, piața dinamică și cu multe transformări generate și de crize economice oferă  „mai multe oportunități și deci șansele de a avea succes sunt teoretic mai mari”, după cum explică Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia Design și câștigătorul competiției europene eSkills for Jobs 2014 la categoria Antreprenoriat Digital.

În România, cel mai amplu program de educație antreprenorială este derulat de Junior Achievement România și cuprinde cursuri dedicate pentru toate nivelurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal și universitar). Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolvenții acestor programe au cu 25% mai multe șanse de a-și găsi un loc de muncă și cu 50% mai multe șanse să își deschidă propria afacere.

Săptămâna Globala a Antreprenoriatului (17-21 noiembrie) promovează în fiecare an inovația și inițiativele ce creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea bunăstării oamenilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii