Cautare
, Contributor

Analize |
|

Studiu: 9 din 10 români își doresc să lucreze complet sau parțial de la distanță, după încheierea pandemiei

Una dintre „moștenirile” pe care pandemia o va lăsa este dorința angajaților de a li se permite să lucreze de la distanță mai des.
shutterstock_1682776399

Aceasta este una dintre concluziile noului studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și BestJobs. În ceea ce privește România, aproximativ 9 din 10 persoane chestionate au declarat că se așteaptă ca locul lor de muncă să rămână complet sau parțial de la distanță după COVID-19. Chiar și angajații care realizează sarcini manuale, au spus că sunt interesați de o oarecare flexibilitate cu privire la unde și când vor lucra.

România s-a clasat pe locul patru în topul comparativ realizat la nivel global, după țări precum Filipine, Africa de Sud și Zambia, în privința lucrului de la distanță: 41% dintre românii chestionați au declarat că ar prefera să nu mai fie nevoiți să se întoarcă niciodată la birou, reprezentând un procent cu mult mai mare față de media globală de 24%, se arată în studiul intitulat Decoding Global Ways of Working.

48% dintre români au declarat că ar prefera ca, după pandemie, să aibă posibilitatea combinării muncii de la distanță cu cea de la birou, reprezentând de două ori mai mulți oameni, comparativ cu cei care lucrau de la distanță la sfârșitul anului 2020 și depășind cei 20% dintre românii care lucrau de la distanță înainte de apariția virusului.

„Multe organizații au fost forțate de pandemie să facă tranziția unui anumit număr de angajați către munca de la distanță, practic peste noapte, iar muncitorii și managerii au realizat faptul că există modele de lucru flexibile”, a declarat Melanie Seier Larsen, director general și partener al BCG.

„Companiile trebuie acum să pună în practică ceea ce au învățat și să creeze soluții pe termen lung pentru a satisface așteptările care vor persista și după sfârșitul pandemiei”, a completat Seier Larsen.

Aproximativ 20% dintre respondenții care lucrează în posturi de birou tradiționale sau digitale, doresc ca după pandemie să aibă o structură de lucru complet de la distanță.

Dar nu vorbim doar despre acei oameni care doresc mai multă flexibilitate la locul de muncă, în mod permanent. De exemplu, aproximativ 75% dintre persoanele care realizează muncă fizică sau socială, dețin locuri de muncă, ce necesită prezența, cum sunt manipularea bunurilor fizice sau contactul cu clienții vor să lucreze și de la distanță, cel puțin ocazional.

„În ultimul an, a crescut, atât cererea, cât și oferta de proiecte de freelance, job-uri de tip part-time: activități cu jumătate de normă sau proiecte și full remote. Pandemia le-a arătat angajaților beneficiile flexibilității la locul de muncă, iar angajatorilor le-a demonstrat că productivitatea nu ține de o locație fixă”, a concluzionat și Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii