În prima jumătate a anului 2018, piața muncii din România a înregistrat o evoluție accelerată, rata șomajului atingând minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Criza de specialişti din piaţă determină companiile să facă eforturi tot mai mari pentru a atrage noi talente, astfel că 46% dintre angajatori se aşteaptă să plătească în următoarea perioadă pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru poziţiile noi comparativ cu începutul anului, în timp ce 18% dintre aceştia sunt de părere că este nevoie de oferte salariale cu 10%-20% mai mari.
De asemenea, peste jumătate dintre angajatori estimează că vor face recrutări pentru până la 10 poziții noi în a doua jumătate din 2018, majoritatea căutând între 1 și 5 angajați pentru fiecare poziție. Aproximativ 7 din 10 companii susțin că recrutează pentru poziții de Vânzări, urmate de job-uri în departamente precum Administrativ (57%) sau Producție (45%). În schimb, angajații specializați în domeniile Medicină și Farmacie sau HoReCa vor avea mai puține oferte de muncă la dispoziție, potrivit studiului BestJobs.
Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe față de aceeași perioadă din 2017, iar tendințe similare de recrutare sunt așteptate și în a doua jumătate a acestui an.
În prima jumătate a anului 2018, cea mai mare concurență pentru un loc de muncă a fost în sectorul vânzărilor cu peste 6.000 de poziții deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziții noi, IT și Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de poziții deschise.Angajații din HoReCa au fost și ei la mare căutare, cu peste 600 de poziții deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendințelor de recrutare pentru joburi sezoniere.
La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puțină forță de muncă în perioada analizată sunt Finanțele și Administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile în primele șase luni din 2018.
În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag și Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands și Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru pozițiile deschise.
Cele mai multe poziții deschise în a doua jumătate a anului curent vor fi pentru job-uri de birou (47%), urmate de cele pentru muncitori calificați. În principal, companiile caută candidați pentru poziții full-time, doar 24% dintre angajatori susțin că au în plan să recruteze oameni și pentru poziții part-time sau project-based. Majoritatea pozițiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaților cu 2-5 ani experiență (54%), urmate de cele pentru candidați entry-level, cu până la 2 ani de experiență (37%).
Competiția tot mai acerbă pentru găsirea de candidați valoroși îi împinge pe angajatori să extindă pachetele de beneficii extra salariale. Prin urmare, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanță, salturi cu parașuta, reducere la biletele de avion și chiar masaj la birou.
Studiul BestJobs a fost efectuat pe un eșantion de 682 companii mici, medii și mari din România.