FacebookTwitterLinkedIn

Peste jumătate dintre respondenți (53%) au afirmat că bugetul familiei alocat pentru călătoria din timpul verii depășește 3000 lei, adică un salariu mediu net, din România.

Românii cred cu tărie în puterea unei vacanțe, de aceea alocă sume semnificative din salariul lor pentru călătoria din timpul verii care le va încărca bateriile pentru încă un an. Concurența între companiile de zbor face ca efortul de a pune bani în pușculiță în fiecare lună să fie răsplătit cu destinații cât mai atractive. De asemenea, hotelurile încearcă să atragă noi clienți prin reduceri de prețuri sau includerea în preț a unor servicii, precum spa, masaj, tururi ghidate sau petreceri tematice.

Unde își propun românii să călătorească în vara 2019?

Cei mai mulți (66%) dintre participanții la studiu își doresc o călătorie care să includă și câteva zile de stat pe plajă. Timpul petrecut pe malul mării, fie că implică lupte cu valuri sau doar cărți citite pe șezlong, răzbună toate orele de stat la birou din lunile precedente.

Dar există și o altă categorie de oameni, puțin peste o treime, care preferă drumețiile montane și aerul curat, mai ales dacă locuiesc într-un oraș înfierbântat, cu temperaturi văratice mult mai neprietenoase decât cele din păduri.

Tot la fel de mulți își doresc un city break în lunile de vacanță. Probabil că nu au de gând să renunțe la plajă sau la trasee montane, dar au fost chibzuiți cu cheltuielile de peste an și cu planificarea vacanței, deci își pot propune să descopere și un oraș din Europa, într-o excursie de weekend.

Doar 1% dintre respondenți au afirmat că nu își propun să călătorească în vara acestui an, fiind cel mai mic procent dintre cele 22 de naționalități care au participat la sondaj.

Turismul autohton se bucură în continuare de pe urma deciziilor spontane de a pleca într-o călătorie, dar destinațiile din afara țării predomină în alegerile făcute din timp. Peste jumătate (54%) dintre cei intervievați se așteaptă să petreacă vacanța de vară în România. Pentru ceilalți, plajele și coastele de la Marea Mediterană sunt foarte apreciate, iar companiile de zbor se întrec în oferte către astfel de locații. De exemplu, un zbor dus-întors către Atena în luna iunie are acum un cost mediu de aproximativ 50 de eur/persoană.

momondo.ro oferă 3 sfaturi pentru a profita cât mai bine de economiile tale:

  1. Planifică-ți din timp călătoria!

Lunile de vară sunt opțiunile cele mai des folosite pentru călătorii, iar prețurile vacanțelor în această perioadă sunt ușor de anticipat, datorită constanței lor. Prin urmare, pentru a beneficia de cele mai mici prețuri la bilete de avion sau hoteluri rezervările trebuie făcute cât mai repede cu putință. Ofertele early booking sunt mult mai atractive decât cele last-minute, privind această perioadă.

  1. Alege atent perioada de vacanță!

Cei mai mulți turiști își planifică vacanțele între 1 iulie și 31 august iar asta face ca prețurile să fie mai mari în aceste 2 luni. Costurile reduse și lipsa aglomerației vor fi beneficiile celor care aleg să plece în vacanță în lunile iunie sau septembrie. Temperaturile sunt la fel de bune pentru plajă, iar banii economisiți pot finanța și un alt weekend la munte sau un city break.

  1. Încearcă destinații noi!

În general, vacanțele tind să fie petrecute în locurile cele mai cunoscute, pentru a satisface o parte din nevoia de siguranță a investiției. Dar foarte multe destinații superbe nu au devenit încă arhicunoscute, ceea ce aduce mai multe beneficii: prețuri mai mici, priveliști superbe, lipsa aglomerației, oameni primitori. Funcția „Pretutindeni” din secțiunea de căutări de zboruri este o sursă foarte bună pentru a descoperi destinații la care nu te-ai fi gândit, corespunzătoare bugetului tău.