FacebookTwitterLinkedIn

“E clar că există, cel puțin așa arată modelarea noastră, există loc pentru industria nucleară și pentru reactoarele 3 și 4, mai în toate scenariile. Sigur, datorită și unor condiții particulare, pentru că noi deja am investit în aceste reactoare o sumă apreciabilă de bani, peste un miliard de euro cel puțin. Există deja infrastructură pentru care s-au plătit bani. Există o rațiune pentru care în mod particular acest proiect are sens. Are sens din punctul de vedere al decarbonizării”, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit Agerpres.

România are și experiența necesară pentru derularea acestui proiect, susține Grigorescu.

“Este una dintre resurse din a cărei exploatare ne întărim siguranța energetică, pentru că avem un ciclu nuclear integrat, chiar dacă nu complet, cu o tehnologie nord-americană. Suntem singurii din regiune care avem această tehnologie și această abilitate de a fi în continuare independenți din acest punct de vedere”, a continuat ministrul.

Cărbunele va rămâne și el o resursă importantă a mixului energetic românesc și, chiar dacă în 10-15 ani își va redimensiona ponderea, acest lucru nu înseamnă dispariția companiilor care produc energie din această resursă.

În prezent, cărbunele asigură circa 30% din producția națională de electricitate din România, prin intermediul complexurilor energetice Oltenia și Hunedoara.