Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Stoica Gruia

Avere: 380- 400 milioane de euro Vârsta: 42 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domenii: transporturi feroviare, imobiliare

Stoica Gruia este o persoană foarte discretă, care evită apariţiile directe în presă, dar se pare, o persoană cu un simţ al umorului extrem de dezvoltat. Atunci când îşi face timp, între două şedinţe, să răspundă unor întrebări ale presei, stârneşte hohote de râs. „Dimineaţa sunt fericit că mă trezesc… şi seara sunt bucuros că apuc să dorm“. Aşa descrie proprietarul Grupului Feroviar Român şi al Grampet o zi de muncă obişnuită. În ceea ce priveşte amănuntele privind stilul de viaţă, este extrem de zgârcit. Conduce, spune el, o maşină civilizată pentru poziţia lui şi pentru sărăcia din România, nu poartă o marcă anume de ceas şi, dacă ar fi s-o ia de la capăt, ar schimba în viaţa lui… femeile! Nu mănâncă, în niciun caz fast-food, preferă squash-ul şi este nefumător. Este absolvent de Politehnică şi, cu riscul de a atrage dezacordul unora, spune el, „preferă învăţământul dinainte de 1989“. În ceea ce priveşte vacanţele, lasă decizia alegerii destinaţiei celor dragi, din jurul lui, pe care vrea să îi facă fericiţi.

Stoica Gruia a crescut într-o familie cu tradiţie în afaceri, motiv pentru care, după Revoluţie, i-a fost foarte uşor să se adapteze noilor condiţii, spune el. De aceea, în martie 1990 a deschis prima societate. „Obiectul de activitate al acesteia era producţia de piese metalurgice şi avea 110 angajaţi“, a precizat Stoica Gruia pentru Forbes 500 Miliardari. Grupul Grampet, deţinut de Stoica Gruia şi fratele şi soţia acestuia, Didilă Vasile şi Adriana, este format din mai multe societăţi în România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, Muntenegru, Mozambic, Austria, şi de curând Germania. „Marea majoritate a acestora activează pe segmentul de cale ferată“, completează el, menţionând că, potrivit auditului consolidat realizat de Ernst &Young, Grampet a înregistrat în 2009 venituri cu 11% mai mari, iar valoarea activelor a crescut cu 6%. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, Grampet a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane euro, iar profitul net a depăşit două milioane euro. GFR, companie în care deţine participaţii tot împreună cu fratele şi cumnata sa, a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de  aproximativ 100 milioane euro, iar profitul a fost de 2,5 milioane euro.

Stoica Gruia deţine şi Hotelul Ciucaş din Poiana Braşov şi Hotelul Semenic din Reşiţa, unităţi de cazare care însumează aproximativ 500 de camere. „Domeniul imobiliar din România a fost şi este pentru oportunişti. Nu am pariat pe acest domeniu, motiv pentru care Grupul nu are probleme“, explică Gruia motivul pentru care nu a investit în imobiliar.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii