Cautare
, Contributor

consultant de imagine în echipa designerului Alessandro Martorana și trainer de „small-talk” în cadrul unui proiect care formează specialiști în vânzări, management și comunicare.

Lifestyle |
|

Stil masculin: Cum să te îmbraci smart summer casual

Relaxarea din timpul verii subțiază hainele, diluează culorile și deschide nasturii. A arăta, însă, ca în drum spre plajă nu te va ajuta niciodată în mediul de afaceri. Indiferent de căldura de afară, eleganța cere măcar două-trei sacrificii… pe zi.
WP1V2378

Imediat după ce soarele s-a instalat la guvernare, hainele groase se ascund pe ultimele rafturi ale dulapului. Doar că, de cele mai multe ori, ținutele de vară frizează minimalismul dincolo de limitele eleganței impuse de mediul de afaceri. Atunci când de jur împrejur nu se întinde vreo plajă exotică, ținuta bărbatului care vrea să își păstreze un aer serios rămâne legată de sacou, cămașă și pantaloni. Cu atât mai mult în cazul meseriilor care „se joacă“ cu bani și încredere.

Cocktailuri pe bază de in și bumbac

WP1V2491Materialul preferat pe timp de vară este, fără îndoială, inul. Are un aspect poros, se simte puțin rigid dar, în același timp, devine cel mai confortabil material pentru că lasă corpul să respire în voie. Dincolo de această explicație, inul se va rida ca nicio altă stofă și, în general, va putea fi purtat pentru cel mult două sezoane la rând. Acestea fiind spuse, cutele pe un costum de in sunt normale așa că nimeni nu ar trebui să își țină respirația în speranță că imaginea imaculată de dimineață se va menține intactă până în miez de noapte.La fel și la cămăși, „ridurile“ fac parte din decor și singurul loc în care totul e drept și frumos rămâne manechinul din magazin.

Alături de inul pur, stofele de vară primesc în amestec și bumbac, lână și chiar mătase atunci când se dorește o doză discretă de luciu. Proporția de bumbac sau lână dictează flexibilitatea, mai ales la cămăși. La pulovere, bumbacul rămâne materialul de bază pentru vară dar există și rețete speciale în care se regăsește și un anumit procent de lână. Indiferent de croi, inul ține de sfera casual așa că nu se potrivește la o întâlnire formală.

Albastru, roșu și alb

WP1V2472Paleta de culori asociată unei imagini serioase variază spre nuanțe deschise pe timp de vară cu mențiunea că „alegerile nebune“ sunt destinate exclusiv timpului liber. În traducere liberă, notele puternice pentru birou pot fi de albastru și uneori roșu, dar niciodată roz, portocaliu sau „verde praz“.

Vara se recomandă foarte mult alb dar nu și ținuta complet albă. Din fericire, albul din cap până în picioare rămâne o caracteristică a personalului medical sau al personalulului de pe ambarcațiuni. În această categorie intră și pantofii albi pe care unii îi poartă crezând că le conferă un aer imaculat. Pentru amatorii încălțărilor albe există întotdeauna opțiunea pantofilor de sport sau a tenișilor.

O „rețetă“ care nu poate greși este aceea legată de „navy style“. O ținută de vară smart casual se poate inspira din lumea nautică, pornind de la pantaloni albi, sacou albastru și cămașă cu dungi. Se poartă curelele împletite care pot avea accente roșii.

WP1V2484Stofe texturate, dungi și nasturi albi

Detaliile care conferă ținutei un aer relaxat sunt bine venite atât timp cât numărul lor nu aduce prea aproape momentul vacanței. Se recomandă un sacou cu nasturi albi pentru un eveniment special din timpul verii, mai ales dacă se desfășoară undeva în apropierea apei sau lângă o piscină. În același timp, pentru o zi la birou este mai potrivit un sacou simplu, cu nasturi negri sau maro, dar a cărui stofă poate fi texturată. Cămașa în dungi este un alt „ingredient“ asorat anotimpului cald.

În zilele în care nu se poartă cravată, este recomandată doar deschiderea primului nasture. Chiar dacă „școala italiană“ recomandă deschiderea primelor doi nasturi, cultura locală dezaprobă o imagine mult prea relaxată. Cu atât mai mult, părul de pe piept are mari șanse să ajungă la lumină și asta chiar că definește o situație nedorită în nicio cultură. Pentru ciorapi, vara poate însemna o pauză, mai ales dacă se poartă pantofi de tip moccasin. Dar, în preajma biroului, ciorapii rămân un element obligatoriu pentru că imaginea unui picior păros nu are ce căuta în apropierea vreunui contract important.

WP1V2460Articole interzise de lege

Despre „greșelile“ pe care se întâmplă să le aducă sezonul cald nu sunt multe de spus. Pur și simplu ele trebuie evitate. Prima pe listă este cămașa cu mânecă scurtă. Articolul are legătură doar cu drumul de la hotel la plajă și în nicio situație nu se asortează mediului de afaceri și nici măcar programului de seară. Alternativa cămășii cu mânecă lungă poate fi în timpul liber tricoul „Polo“ dar peste care nu se poartă niciodată sacou.

Pentru tricoul polo, un aer prețios este adus de țesăturile fine cum ar fi tricotajul de cașmir potrivit unei zile mai răcoroase. Pantalonii „scurți“ sunt de asemenea o alegere exclusiv de vacanță indiferent dacă se opresc deasupra sau peste genunchi. Lista se închide la cuvântul „sandale“, un alt „sacrilegiu“ în cazul bărbaților care își doresc o imagine serioasă pentru birou.

Foto: Bogdan Paraschiv

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii