Cautare
, Contributor

Fondatoarea firmei de consiliere de stil Image Matters

Modă |
|

STIL DE LADY: Cum se poartă dungile late

shutterstock_114009178.jpg
Puteţi purta tricourile și bluzele cu dungi marinărești, așa-numitele dungi bretone, dar vă avertizez: nu mai sunt în tendințe. Moda s-a schimbat și a supus acest imprimeu unidimensional și liniar unui tratament intensiv. Rezultatul: dungi  îndrăzneţe, late, orizontale, verticale sau diagonale, propuse cel mai frecvent într-o combinaţie de alb optic și negru profund.

De-a lungul istoriei, dungile au că­pă­tat o reputație con­tro­­versată. Au fost asociate pe rând, în funcție de direcția lor, prizonierilor, pescarilor, mateloților, stilului Mod din anii ’60, rugby-iştilor. Dungile (mai ales cele orizontale și late) sunt un imprimeu dominator, gălăgios, imposibil de ignorat, iar în lunile următoare nu le veți mai putea trece cu vederea. Vor deveni ubicue: le veți întâlni în toate colecțiile, în toate magazinele, în toate revistele, propuse pentru toate vârstele și în nesfârșite variante.

Același lucru s-a întâmplat, în ultimii doi ani, cu dungile marinărești, în special cele în combinația clasică de alb-bleumarin. Un imprimeu care pe vremuri fusese asociat doar pescarilor, marinarilor sau artiștilor (nu doar Coco Chanel a popularizat jerseurile cu dungi, ci și Pablo Picasso, Jean-Paul Sartre, iar mai târziu Andy Warhol) – așadar perceput drept nonconformist –  a devenit banal, politicos, clasic. Tricourile cu dungi orizontale sunt astăzi atât de purtate încât au devenit o uniformă de week-end, iar imprimeul s-a transformat din zgomot  asurzitor într-unul de fundal.

Ca să îi redea autoritatea, moda acestui sezon a preferat să îl sublinieze și să îl reinterpreteze: dungile prind contur, greutate, acoperă o suprafața mai întinsă a ținutei (nu doar un tricou, ci o întreagă rochie sau o salopetă), apar în alăturări ce creează iluzii optice (diagonale cu chevron sau orizontale cu verticale).

Într-un context diferit, v-aș fi propus recomandări stilistice în funcție de conformațiile specifice feminine, însă în cazul acestui trend ele trebuie ignorate.  Contează prea puțin dacă dungile subțiri și verticale va fac să păreți mai suplă, iar îmbrăcată în cele late și orizontale luați proporții. Sigur, dungile își păstrează aceste atribute stilistice, dar nu are rost să va gândiți la ele dacă vreți să includeți în garderobă această tendință de sezon.  Dungile grafice, late, vizibile, sunt făcute pentru a atrage atenția și atât!

Instrumentarul modei vă pune la dispoziție trei variante în care puteți purta acest tip de dungi. Principiul stilistic de bază rămâne același: lăsați imprimeul să joace rolul principal, alegând croieli simple, epurate.  Deloc intimidantă, prima opțiune este cea clasică, potrivită unui dress code Business Casual: o piesă vestimentară cu linie business, elegantă (sacou, bluză sau fustă conică), în dungi de lățimi egale (verticale pentru bluze, pantaloni sau blazere; orizontale pentru fuste) și în doar două culori (alb-negru, alb-verde, alb-roșu, alb-bleu), asortată unui alt articol de îmbrăcăminte, neimprimat și ales într-una din culorile dungilor.

O geantă verde smarald, o pereche de pantofi galbeni, o eșarfă portocalie sunt semnele de punctuație necesare pentru a actualiza ținută.

A două opțiune este cea fashionable: o ținută completă în dungi. În completarea principiului de bază de mai sus, aici moda impune o regulă în plus: dacă alegeți două piese cu dungi de grosime identică, direcția imprimeurilor trebuie să fie diferită; dacă dungile au grosimi variate, este de preferat o singură direcție a imprimeului. 

Astfel, posibilitățile sunt: un tricou și o fustă în dungi de culori identice dar diferit poziționate (sus verticale, jos orizontale), o cămașă și un pantalon, ale căror dungi verticale continuă pe toată lungimea siluetei sau o rochie midi, cu dungi de grosimi și direcții diferite (sus orizontale, chevron sau diagonale sub talie). Accesoriile obligatorii au linii sculpturale, moderne, dar neutre cromatic.

 A treia variantă este un hibrid între modern și „in tendinţe“:  alăturarea dungilor late și a unei culori de impact. Este, presupun, opțiunea cea mai la îndemână: un top cu dungi multicolore, asortat unei piese vestimentare (un pantalon slim, o fustă până la genunchi, un jeans skinny) într-o culoare uni, preluată din motivul bluzei sau o rochie cu dungi alb-negru, asortată unor pantofi sau unui cardigan foarte colorat.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii