FacebookTwitterLinkedIn

Ați putea spune că sunt prea optimistă alegând acest subiect – vremea nu este încă suficient de caldă! – dar la început de martie sunt atât de plictisită de mantoul meu de iarnă, încât profit de orice ocazie să-l schimb cu un sacou și o eșarfă.

Orice garderobă de primăvară începe cu câteva sacouri. Pentru alegerea acestora, silueta piesei vestimentare și versatilitatea acesteia sunt esențiale. Sezonul acesta ne răsfață cu multe variante de sacouri, multe dintre acestea cu o linie destructurată. Acest lucru le face potrivite pentru ținute create din suprapuneri – puteți purta un pulover sau un cardigan subțire pe sub el – sau un mantou subțire de primăvară deasupra.

Dacă garderoba voastră este compusă din piese cu o linie mai curând clasică sau minimalistă, nu este momentul să experimentați cu un sacou peplum și nici cu o jachetă galben neon cu imprimeuri florale. În schimb, căutați un sacou care să se asorteze cu cât mai multe dintre ținutele voastre sau un model care să le întregească. Asta nu înseamnă să vă cumpărați tot un sacou negru sau bleumarin. Puteți încerca o variantă din tweed în nuanțe pastel, cu o croială à la Chanel.

Dacă majoritatea garderobei este formată din pantaloni și cămăși, optați pentru un blazer modern, cu o linie minimalistă – fără revere – și dreaptă,  într-o culoare modernă (bej nud, albastru cobalt, gri deschis). Dacă purtați mai mult rochii și fuste, căutați un sacou cambrat și colorat, cu revere lungi și încheiat la un singur nasture. Pentru cele pe care le tentează trendul floral, vă recomand să începeți cu un sacou scurt și drept, dintr-un material cu reliefări și cu un imprimeu ton sur ton.

Ca să vă actualizați garderoba, căutați un sacou cu o notă sau două mai elegant (pe o scară de la 1 la 5, 1 fiind casual/sport, iar 5 de seară) decât cea mai mare parte a vestimentației aflate deja în dulap. Sacourile își ating ,,potențialul” atunci când ridică nivelul de formalitate al unei ținute. Ca exemplu: un smoking negru, din satin sau catifea, purtat cu jeanși și un tricou creează o combinație clasic-modernă de cocktail, pe când o jachetă din denim purtată peste o rochie de cocktail este total nepotrivită. O variantă cu adevărat modernă este jacheta tip redingotă, care poate fi purtată cu orice: de la fuste conice și pantaloni de birou la jeanși și rochii de cocktail.

Cât despre mărime, atenție la cât spațiu de manevră vă oferă răscroielile sacoului, dar și la croiala în sine, pentru că vorbim despre o haină de primăvară care va fi purtată peste un număr de straturi de haine, în funcție de vreme: maieu, cămașă, vestă, cardigan. Evitați totuși modelele oversized, voluminoase. Cele mai frumoase sacouri de primăvară sunt cele purtate cu o haină impermeabilă deasupra, astfel încât silueta să poată rămâne relativ suplă. Dacă veți purta un sacou sau un blazer, puteți suplimenta cu un trenci. Dacă ați ales o jachetă scurtă, tip bomber, se va potrivi o parka.