
ând spun haine pe măsură înțeleg haine cât mai apropiate de formele corpului „primit” de la părinți. Tot ei ne-au sfătuit în copilărie să preferăm hainele mai largi, dar sugestiile lor aveau la bază rațiuni economice, deoarece un adolescent în creștere își schimbă măsurile prea des pentru o garderobă corectă. Așa ajungem, ca adulți, la obiceiul de a prefera un costum prea comod sau o cămașă care, deși închisă până la ultimul nasture, lasă să se vadă uneori tricoul de dedesubt.
Adevăratul sens al noțiunii „corect îmbrăcat” se leagă de o imagine echilibrată. Adică o cămașă care se închide la ultimul nasture, exact după conturul gâtului, dar nu este mulată pe corp asemeni modelelor pe care unii dintre noi le poartă cu mândrie prin cluburi. Dacă circumferința abdomenului ne îndeamnă să alegem o măsură care apare largă în toate celelalte părți, atunci poate este cazul să încercăm o cămașă pe comandă.
De asemenea, sacoul trebuie să încadreze perfect lățimea spatelui. În cazul în care nu ești, de exemplu, măsura 50 dar nici 52, atunci alegi în mod clar costumul din extrema superioară încercând însă să te orientezi pentru un croi unde lungimea mânecilor nu depășește prea mult încheietura mâinii.
Cât de lungă sau cât de largă este haina în dreptul abdomenului și a taliei sunt aspecte care pot fi modificate la orice croitor. Ca principiu de bază, persoanele mici de statură (sub 1,75 – 1,80 m) sunt avantajate de sacouri mai scurte în timp ce bărbaților înalți le sunt recomandate sacourile mai lungi, în special pentru ținutele formale.
La pantaloni, cel mai important reper este talia. Atât lungimea cracului cât și lărgimea lui sunt aspecte unde orice croitor știe să adapteaze măsurile imediat. În formatul clasic, se preferă un pantalon unde circumferința cracului descrește spre pantof, dar nu urmează prea strâns linia piciorului asemeni croiului de jeans.
În general, este de preferat ca diametrul deschiderii să nu depășească jumătate din lungimea pantofului, dar nici să fie mai mică de 19 cm. Cât de mult să acopere încheietura și câte cute să formeze atunci când se așează pe pantof sunt chestiuni de gust. Dar, în niciun caz, nu trebuie lăsat în forma inițială pe motiv că „nu prea se vede”. În general, bărbații au tendința să-și dorească la început un pantalon puțin mai lung și ajung, purtând costum în mod frecvent, la unul puțin mai scurt de sub care se poate observa ciorapul.
Motivele ar fi comoditatea de a purta un pantalon mai scurt și ideea de stil. Pe același principiu, al croitoriei clasice, se recomandă pantalonul cu manșetă deoarece se așază firesc pe pantof.
În concluzie, a te îmbrăca pe măsură nu se referă obligatoriu la hainele comandate pe măsură. Chiar dacă un prieten îți recomandă magazinul preferat, trebuie să înțelegem că nu există o marcă de costume prêt-à-porter cu măsuri pentru toată lumea. Dacă nu ați găsit o haină care să fie potrivită la umeri și la mâneci, încercați la un alt magazin unde alte mărci oferă, bineînțeles, alte croiuri.