Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Stere Samara – 500 Miliardari Ediția 2011

Stere Samara.jpg
Nume: Stere Samara Avere: 20 de milioane de euro Varsta: 58 de ani Resedinta: Constanța Domeniu/Companie: Industrie alimentară, comerț, piață de capital, shipping Pasiuni: masini, echitatie

În ultimii trei-patru ani, constănţeanul Stere Samara şi-a pregătit asiduu fiul pentru a prelua conducerea afacerilor de familie. Astăzi, Alexandru Samara administrează, deja, o bună parte din businessurile din industria alimentară, comerţ şi din piaţa de capital, de care, la un moment dat, se ocupa tatăl lui.

Acesta din urmă nu a renunţat însă la prima dragoste şi are încă în grijă activitatea de shipping. A povestit pentru „Forbes România“ că, deşi au trecut 20 de ani de când a început afacerile, îşi aminteşte de momentul în care a cumpărat prima navă ca și cum ar fi fost ieri. Pe parcursul anilor, până în 1998, Samara şi-a completat flota şi a achiziţionat în total opt nave, pe care le-a şi achitat între timp. Ulterior a început să vândă navele vechi şi să cumpere altele noi. „Prima navă cumpărată de noi era una eşuată, dar am mers mai departe“, a spus omul de afaceri, care mai deţine trei nave.

În 2000 a cumpărat acţiuni la Socep, unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Portul Constanţa, iar, în prezent, Stere Samara mai deţine direct o participaţie de 18%. Compania listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat afaceri de 10 milioane de euro anul trecut, în stagnare faţă de 2009, şi un profit care a depăşit un milion de euro.

Samara a cumpărat înainte de anul 2000 şi o reţea de 130 de magazine în Constanţa, dar înregistrează profit şi din închirierea spaţiilor comerciale din Constanţa şi Năvodari. Acestea sunt administrate prin intermediul Metachim SA, unde este acţionar împreună cu soţia sa, Lidea Samara. Prin Metachim deţine şi controlul asupra producătorului de carne şi produse din carne Carmeco S.A. Recunoaşte că în ultimii doi ani shippingul a scârţâit, traficul portuar a scăzut dramatic şi a fost nevoit să concedieze aproape jumătate din personal (300 de angajaţi).

Familia Samara îşi petrece o parte din concedii pe Riviera Franceză, la Saint Tropez. Stere Samara este pasionat de istorie şi nu ocoleşte terenul de tenis. Acesta deţine şi o fermă de cai şi intenţionează să mai cumpere pe viitor şi alte animale de rasă.

Vezi care era averea lui Stere Samara în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii