Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Stelian Fuia va contesta decizia Curții de Apel București

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în perioada în carre ocupa funcția de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a  Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea, potrivit Mediafax. Acesta a declarat pentru agenția de presă că urmează să conteste decizia Curții de Apel București.
curte_instanta_avocat.jpg

Pe lângă cei patru ani de închisoare, instanța a mai dispus ca, pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei, lui Fuia să îi fie interzise mai multe drepturi civile.

“Aşteptăm să vedem motivarea. Vom ataca decizia Curţii de Apel. Nu comentez mai mult deocamdată asupra deciziilor instanţei. Mă consider nevinovat”, a afirmat Stelian Fuia. În același dosar, Daniel State, cumnatul fostului ministru al Agriculturii, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragol Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură și executorul judecătoresc Constantin Oprișan au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu. În plus, judecătorii au mai dispus de la fiecare din cei patru inculpați, confiscarea sumei de 60.987,50 lei, mai informează Mediafax.

Dosarul a fost trimis instanței în 2014. Stelian Fuia era acuzat de abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile deținute de Stațiunea de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizată firma cumnatului său. Prejudiciul a fost de 1,6 milioane lei.

Conform rechizitoriului procurorilor, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea, funcție pe care a ocupat-o din 2005 până în 2007, “cu  ştiinţă şi în înţelegere cu inculpaţii State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului”.

Procurorii au precizat că Stelian Fuia nu a făcut contestație la executare, conform Codului de procedură civilă, și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului, deși știa că împotriva Stațiunii de Cercetare Fundulea s-a declanșat o procedură de executare silită a unor bunuri deținute de instituție în calitate de concesionar.

După ce Constantin Oprișan a organizat în data de 19 decembrie 2005 licitația, firma Procera Agrochemicals România, reprezentată de Daniel State, a dobândit foloase necuvenite de 174.631 lei, în timp ce Dragoș Alin Paraschivoiu a fost împroprietărit fraudulos. Procurorii susțineau că prejudiciul adus statului și nerecuperat este de 1.611.522 lei, precizează Mediafax.

Dragoș Alin Paraschvescu este acuzat că a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, plătind pentru acestea 231.000 de lei, în urma licitației. Conform Mediafax, două zile mai târziu, suma i-a fost virată în cont de către fostum ministru al Agriculturii.

Stelian Fuia a fost ministru al Agriculturii din 9 februarie 2012 și până la sfârșitul lunii aprilie a aceluiași ani.

În perioada 2004-2006, a fost vicepreședintele PD Călărași și ulterior a devenit secretarul general al filialei. Începând 2007 a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al PD Călărași timp de un an, iar în ianuarie 2011 a fost ales președinte al Organizației Județene Călărași a PDL. Un an mai târziu, în 2012, Stelian Fuia a demisionat din PDL.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii