FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul seriei de evenimente online de business Forbes Forward e·vent, Stefano Albarosa, CEO Ford Trucks România a ținut să precizeze care este punctul forte pentru antreprenori în momentul în care se traversează o astfel de situație dificilă.

„Este foarte important ca atunci când te afli într-o situație critică să înțelegi ce mai poate funcționa din ceea ce ai sau mai bine spus, trebuie să alegi cu ce se poate merge înainte, pentru că de cele mai multe ori, când încerci să salvezi tot, pierzi totul”.

Chiar dacă recunoaște că această criză sanitară nu pare să nu aibă efectele devastatoare ca cea din 2008, Stefano Albarosa susține că nu este tocmai bună ideea de a realiza o strategie la baza căreia stă raționamentul că după această perioadă, vom reveni la vechiul normal.

„Gândim greșit dacă ne așteptăm ca după această criză sanitară, să se reinstaleze vechiul normal. Este o strategie greșită, dacă ne vom reconfigura afacerile după ea și asta pentru că, indiferent de momentele pe care le traversăm, istoria ne arată că niciodată nu va mai fi ca înainte. Există tot timpul un proces repetitiv de schimbare, diferă doar tipul de perioade în care el se desfășoară: uneori acestea sunt mai stabile, alteori imprevizibile și rapide”.

Stefano Albarosa și-a amintit și de momentul critic pe care l-a traversat în 2008 la declanșarea crizei financiare și susține că una dintre cele mai importante lecții cu care a rămas din acea perioadă este aceea de a  înțelege ce mai poate fi sustenabil în concordanță cu perioada de facto. „Alegerea noastră în momentul critic al crizei din 2008 a fost să mergem mai departe cu afacerea pe sectorul cu camioane. Consider că este la fel de greșită decizia de amânarea a plăților, a taxelor sau a contractării împrumuturilor pentru a menține business-ul pe picioare. În astfel de momente de criză, primul pas este acela de a înțelege ce poate fi sustenabil în vremurile actuale, iar tot ceea ce nu ți se pare sustenabil, trebuie lăsat în urmă. Este una dintre lecțiile pe care le-am învățat din criza anterioară: nu merită să faci absolut nimic dacă nu aduci o valoare adăugată clientului tău și companiei tale. Nu merită. E mai bine să stai acasă și să nu faci nimic”.

În ceea ce privește situația generată de pandemia de coronavirus, CEO-ul Ford Trucks România a declarat cu mândrie că în această perioadă, în compania sa s-a muncit foarte mult, nu a fost oprită nicio activitate din cadrul companiei.

„Am muncit foarte mult, am fost foarte atenți la respectarea măsurilor de estompare a extinderii noului coronavirus. Până în acest moment, nu avem niciun caz în care vreun angajat să fi fost infectat cu acest virus și îmi place să cred că acest lucru se datorează măsurilor de prevenție pe care le-am luat. Cu toate acestea, nu am renunțat la muncă nici măcar o zi, nu am oprit niciun tip de activitate din cadrul companiei noastre. În ceea ce privește schimbările bruște pe care le-a adus această criză, consider că schimbările în sine întotdeauna sunt binevenite, chiar dacă sunt uneori radicale, pentru că abia când se schimbă lucrurile se crează noi oportunități”, a conchis Stefano Albarosa.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru în traversarea momentelor dificile este acela de a nu se pierde din vedere obiectivul companiei: de a produce, de a oferi valoare adăugată clienților și realizarea unui profit care să acopere toate cheltuielile.