Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Ştefan Vuza

Stefan Vuza.jpg
Avere: 170- 175 milioane de euro Vârsta: 41 de ani Reşedinţa: Cluj Domenii: industrie uşoară, chimică, construcţii maşini, celuloză

Un an greu pentru industriaşul Ştefan Vuza, care a fost nevoit să rearanjeze portofoliul SCR (Serviciile Comerciale Române). „Toate societăţile din grup au fost restructurate, numărul de salariaţi coborând de la 7.000, la 3.000“, a declarat pentru Forbes, Vuza. După restructurare, toate firmele grupului înregistrează profit, cu excepţia Someş Dej, pentru care se caută un partener strategic. Chiar dacă în prima jumătate a anului 2010 cifra de afaceri la nivel de grup a reuşit să crească cu 40%, este departe de realizările din 2008 şi 2007.

Cifra de afaceri a grupului SCR în anul 2009 a fost de 192 milioane euro (la jumătate faţă de anul 2008), iar profitul net de doar 5,75 milioane euro (faţă de 38 milioane euro în anul precendent). O altă măsură luată de industriaş prin managerii săi a fost abandonarea unor familii de produse ce au devenit nerentabile ca urmare a crizei, cât şi la crearea unor departamente speciale, de diminuare a riscului de neîncasări de la terţi şi de dezvoltare de noi produse sau noi afaceri care să folosească bunurile mobile şi imobile ale grupului.

În prezent, SCR îşi rearanjează portofoliul şi ţinând cont de situaţia economică mondială analizează oportunitatea listării pe unele burse internaţionale a câtorva companii din grup. Şapte din cele opt unităţi productive ale grupului (Contactoare, Sinterom, Uzuc, Caromet, Iaşitex, Someş, Chimcomplex) sunt listate pe piaţa de capital românească.

Gradul de îndatorare al grupului este de 17%, potrivit declaraţiilor lui Vuza. Investiţiile din 2010 s-au în­­­dreptat în do­meniul energiei alternative. La Chimcomplex a fost pusă în funcţiune o instalaţie de cogenerare de 7,3 Mw, iar la Dej (A6 Impex) este în derulare un  program de investiţii de 20 miloane euro în domeniul producţiei de energie electrică din biomasă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii