Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Ștefan Vuza – 500 Miliardari Ediția 2011

Stefan Vuza.jpg
Nume: Ștefan Vuza Avere: 130-140 de milioane de euro Varsta: 42 de ani Resedinta: Cluj Domeniu/Companie: Industrie ușoară, chimică, construcții mașini, celuloză  

Când eşti cunoscut ca unul dintre cei mai mari industriaşi din ţară, şi criza nu te-a ocolit, fiecare mişcare îţi este urmărită. Dar Ştefan Vuza reuşeşte să-şi pună ordine în business departe de priviri indiscrete. Stilul de business al proprietarului grupului industrial Serviciile Comerciale Române (SCR) nu poate fi încadrat în niciun tipar. Şi asta pentru că Ştefan Vuza (42 de ani) nu mai lasă afacerile să însemne totul pentru el.

De la începutul crizei, industriaşul din Cluj a stabilit clar unde începe şi unde se termină businessul în viaţa sa. Şi toate astea le-a făcut într-o vacanţă prelungită în jurul lumii (de aproape un an), despre care revista „Forbes România“ a scris în exclusivitate la acel moment. A înţeles: creşterea nu va mai fi un laitmotiv în anii care urmează pentru businessurile sale. Aşa că a ales ca în timp ce se ocupă în continuare de afaceri, să îşi dedice dezvoltării personale această perioadă mai puţin favorabilă economic. Aşa că în vreme ce alţi afacerişti căutau cu încăpăţânare soluţii de ieşire din criza economică şi petreceau mai mult timp la birou, Ştefan Vuza a ales să folosească acest timp pentru a-şi consolida personalitatea. Familia, lumea, activitatea personală şi latura spirituală, cu toate au fost analizate şi îmbunătăţite în călătoria sa.

Până la sfârşitul anului trecut, grupul său industrial cu afaceri în chimie, producţie de celuloză și textile a pierdut 50% din cifra de afaceri şi aproape jumătate din angajaţi. Însă 2011 l-a găsit pe Vuza cu dorinţa de a reîncepe investiţiile, cu toate că, spune el, criza încă nu e la final. Dar planurile sale nu presupun şi reîntoarcerea la perioada de administrare prin control a companiilor sale. Majoritatea deja au revenit pe profit. Someş Dej, unde înregistrează pierderi, este şi compania care va beneficia de cele mai multe investiţii.„Dacă nu ai idei, te concentrezi pe zona asta de control“, crede Vuza. Proprietarul SCR este, în general, foarte exact la acest capitol. „Într‑adevăr, cheltuindu-ţi timpul pentru a administra prin control, nu câştigi opt lei, ci zece; a cheltui timpul pe dezvoltarea de noi afaceri înseamnă că nu mai câştigi zece lei, ci opt, dar perspectivele se dublează“, explică el.

Apropo de perspective, în vacanţă, el a coordonat negocierile cu AVIC International, China Paper şi Huadian pentru vânzarea afacerii care îi aducea 20% din venituri în 2009, combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej. Producţia companiei este oprită de un an, doar staţia de alimentare cu apă a oraşului Dej este menţinută. Anul acesta, trebuie semnat contractul, spune Vuza. Potrivit acestuia, chinezii urmează să investească 350 de milioane de euro în următorii patru ani. Pentru 2011, Vuza estimează că businessurile sale vor reîncepe să crească şi treptat se vor apropia de cifra de afaceri de un miliard de lei, înregistrată înainte de criză, care a scăzut până la 400 de milioane de lei. Până la sfârşitul anului, el vede o revenire de circa 30%. Ce se va întâmpla în fapt rămâne de văzut.

Vezi care era averea lui Ștefan Vuza în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii