Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Ștefan Poienaru – 500 Miliardari Ediția 2011

49 Stefan Poienaru Fetesti.jpg
Nume: Ștefan Poienaru Avere: 16-17 milioane de euro Varsta: 65 de ani Resedinta: Ialomița Domeniu/Companie: Agricultură, zootehnie, industrie alimentară  

Ştefan Poienaru crede în potenţialul agriculturii româneşti. Trebuie însă să te pricepi şi să investeşti în tehnologie. Agricultorul din Feteşti este mulţumit de recolta din acest an, atât în ce priveşte cantitatea, cât mai ales calitatea – deficitară în ultimii ani în România. La grâu, cel puţin, a reuşit să obţină o medie de circa 5.000 de kilograme pe hectar – a avut cultivate 6.000 de hectare –, producţie care îl face să se gândească şi la profituri bune.

În plus, are şi avantajul că deţine silozuri şi poate să scoată cerealele pe piaţă în momentul în care preţurile cresc. Acesta este şi motivul pentru care a decis să continue investiţiile în silozuri, având planificate circa două milioane de euro pentru extinderea capacităţii, un proces care va fi finalizat în prima parte a anului viitor. Astfel, poate să scoată grâul pe piaţă în orice moment şi nu mai trebuie să stea la mâna altora. La începutul lunii august, de exemplu, avea stocuri de circa 20.000 de tone.Tocmai de aceea şi-a şi permis să îl vândă înainte de recoltare la un preţ de 0,7 lei, un nivel acceptabil. În august, grâul din noua recoltă se vindea cu 150-160 de euro/tona. Poienaru spune că se aşteaptă ca preţurile să crească în toamnă, dar în niciun caz nu vor mai exploda aşa cum s-a întâmplat în prima parte a acestui an.

Grâul îl vinde în general la marii traderi, pentru că procesatorii locali nu se înghesuie să-l cumpere. Pentru anul viitor, omul de afaceri are şi o surpriză în ceea ce priveşte structura culturilor. Vrea să micşoreze suprafeţele cu grâu şi să mărească pe cele cu orz – folosit pentru furaje. Motivul: preţurile sunt mai bune, dar şi banii ajung mai repede, pentru că se plăteşte în general într-un interval de timp mai scurt.

Agricultorul mai cultivă rapiţă, floarea-soarelui şi porumb. Pentru că este conştient că tehnologia contează în obţinerea unor producţii bune, Poienaru nu face rabat când vine vorba de investiţii. Pentru 2012, are programate două milioane de euro pentru achiziţia de utilaje. Recolta bună din acest an se va vedea şi în cifra de afaceri a holdingului controlat de Poienaru. Pentru 2011, agricultorul estimează astfel o creştere a afacerilor de 15-20%, până la aproximativ 18 milioane de euro. Deşi este departe de nivelul din 2008, când atingea 24 de milioane de euro, Poienaru este mulţumit totuşi, pentru că în acest an profitul se va dubla comparative cu anul precedent.

Agronom de meserie, împătimit de munca câmpului, Ştefan Poienaru nu s-a limitat doar la culturile vegetale, ci s-a apucat şi de creşterea ovinelor – oile sunt înregistrate chiar în Fondul Naţional Genetic din rasele Merinos şi Carabas – şi a caprinelor. Are în ferme circa 4.000 de oi şi 2.000 de capre. Nu este preocupat să crească numărul animalelor, ci mai mult să mărească productivitatea. Poienaru şi-a adus un abator mobil, de care este tare mândru, tocmai din Norvegia, de la Rovaniem (localitate situată aproape de Cercul Polar), pentru care a plătit peste un milion de euro. Are şi o carmangerie şi o fabrică de procesare a laptelui, ba chiar şi un brand propriu: Ovidiu. Iar de la anul va putea să iasă pe piaţă cu produse bio din lapte şi carne, pentru că a respectat cerinţele impuse în domeniu. Spirit practic, Poienaru nu lasă nimic la voia întâmplării. S-a apucat să prelucreze pieile şi să confecţioneze articole din piele care pot fi găsite în magazinele lui. Agricultorul s-a gândit că, în loc să dea o grămadă de bani la marile lanţuri internaţionale să-l primească să-şi vândă produsele, mai bine îşi face el singur o reţea. Oricum nu putea să asigure volumele cerute de acestea. Poienaru mai are circa 100 de hectare de vie şi pomi fructiferi, fiind prezent pe piaţă cu brandul „Vinul de viaţă lungă“.

Vezi care era averea lui Ștefan Poienaru în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii