FacebookTwitterLinkedIn

Știți care e definitia pesimistului? Un om pesimist este, de fapt, un optimist foarte bine informat”, se plasează Ștefan Gadola în raport cu sectorul energetic românesc. EnergoBit, business demarat la începutul anilor ’90, este un furnizor de servicii şi echipamente pentru reţelele electrice de joasă, medie şi înaltă tensiune în sectorul energetic. Compania a asistat la toate etapele evoluției pieței energiei, fapt pentru care Ștefan Gadola, fondatorul afacerii, poate oferi o radiografie a industriei, dar din interior.

România are o mare problemă de strategie energetică. Nu s-a investit în producerea de energie în ultimii 30 de ani, adică foarte puțin. Ceea ce este îngrijorător“, declară el, pentru Forbes România. Ulterior, fondatorul Energobit își întărește ideea, menționând faptul că România nu deține o strategie pe termen lung în sectorul energetic, diminuând astfel potențialul de a fi mare jucător european și, în final, de a atinge țintele stabilite de Uniunea Europeană. “Industria energetică este o industrie foarte importantă. Trebuie să aibă strategii foarte clare, foarte bine puse la punct de către specialiști și strategi“.

Astăzi există un interes deosebit, este o asaltare a unor fonduri de investiții care caută proiecte de centrale fotovoltaice, eoliene, ca să investească. Au apărut și bănci care investesc și dau credite pentru energia regenerabilă. Dacă această energie este rentabilă și investiția este bună, mai ales din partea străinilor. Fondurile străine vin și caută asemenea proiecte în România“, explică el. Ca în orice sector, însă, un cadrul legislativ bine definit și o strategie pe termen lung sunt necesare pentru atragerea de investitori, fie ei români sau străini. “Domeniul este unul vital, un domeniu extrem de important care ar trebui să aibă strategii clare, pe 40-50 de ani”, reiterează Ștefan Gadola. Energobit alege să aștepte. “Nu vrem să riscăm să facem nici o investiție până când nu avem siguranța că totul este cum am spus. Aceste legi nu sunt predictibile“, mai declară el, pentru Forbes.

Proiecte vor fi, și mai ales în sectorul energiei regenerabile, iar omul de afaceri nu-și face griji. De exemplu, integratorul clujean se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian. “Noi lucrăm și avem departamente speciale pentru fotovoltaice. Ne preocupă hidrogenul. Avem discuții cu firme care produc, suntem într-o legătură permanentă. Acum ne preocupă și partea de tehnologie nouă și suntem pregătiți să facem treabă, un pic pentru noi“, conchide Ștefan Gadola,