FacebookTwitterLinkedIn

Ștefan Baciu, Country Manager SAS România&Moldova

Evoluția companiei într-un cuvânt

Am avut o evoluție promițătoare în 2020. Atingerea obiectivelor de creștere a fost accelerată de pandemie pe fondul cerințelor accentuate de digitalizare și nevoii companiilor de a lua decizii bazate pe informații relevante. Domeniul IT a fost unul dintre domeniile favorizate de această criză, deoarece majoritatea companiilor au trebuit să se adapteze la un mod de lucru la distanță, online, regândindu-și procesele de afaceri și interacțiunile cu clienții.

Cele mai importante lecții

Deși ne-a îndepărtat fizic, cred totuși că pandemia ne-a adus puțin mai aproape. Am fost cu toții mult mai empatici și mai conectați la problemele fiecăruia și cred că cea mai importantă lecție a fost să reușim să ne adaptăm rapid, să gândim out of the box să venim cu idei și abordări creative care să ne permită să răspundem noilor provocări complet neașteptate.

La nivel personal am trecut printr-o re-evaluare a priorităților și am ajuns la concluzia că relațiile cu cei din jur, familie, prieteni, parteneri reprezintă baza pentru orice construcție – am fost norocos să am alături oameni care să mă facă să îmi doresc să fiu mai bun în tot ceea ce fac.

Prestația autorităților

Având în vedere condițiile neașteptate, lacunele din întreg aparatul administrativ, legislativ etc., sunt de părere că au avut o prestație decentă. Se puteau face multe lucruri mult mai bine și/sau mai rapid? Absolut! Cred, însă, că și autoritățile au învățat mult din această criză – cred că au învățat că deschiderea în a asculta părerile mediului de afaceri e foarte importantă, cred că au învățat că digitalizarea nu e un moft ci un “must have” pentru o administrație eficientă și că doar printr-o colaborare mai accentuată putem depăși această criză.

Strategia de business pentru 2021

Pentru anul viitor ne propunem un set de investiții strategice în dezvoltarea capabilităților și proiectelor în domeniul advanced analytics & data science în parteneriat cu universități și diverși clienți/parteneri din mediul de business.

Ne dorim crearea câtorva centre de excelență în data science care să deservească diferite inițiative ale clienților și partenerilor noștri. Dorim să cooptăm universități importante în aceste inițiative și, în acest fel, să creștem experiența și numărul profesioniștilor din acest domeniu al tehnologiilor avansate.

Urmărim, de asemenea, consolidarea parteneriatelor strategice cu partenerii existenți și extinderea parteneriatelor către companii interesate să aibă acces la ultimele tehnologii în domeniul machine learning & AI.

De asemenea, ne vom păstra aceeași dedicare față de clienții noștri pentru a-i susține în diverse proiecte transformaționale ce presupun o infuzie de capabilități avansate de analiză și suport decizional la toate nivelurile organizației.

Provocări în 2021

Cred că în 2021 vom asista la o accelerare a procesului de re-așezare a polilor de putere la nivel global. Problemele de mediu se vor accentua, revenirea post-pandemie e o altă provocare, însă ce mi se pare relevant ca și trend global, vizibil și la noi în țară, este rezistența oamenilor la tranziția de la sisteme de organizare și luare a deciziilor în format fizic la sisteme bazate de tehnologie de inteligență artificială în format virtual. Cu toții recunoaștem valoarea și importantă digitalizarii în viața de zi cu zi, însă în continuare vom avea o rezistență la schimbare în acest domeniu.