FacebookTwitterLinkedIn

Decizia vine după șase ani de la solicitarea înaintată de societatea civilă către Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicative a României pentru Patrimoniul Mondial”, conform unui anunț făcut public pe pagina Ministerului Culturii.

VEZI ȘI: ASCUNS ÎN ROCĂ

“Aceasta nu este doar un imens câștig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societății civile, a miilor de oameni din țară și din străinătate care au cerut salvarea Roșiei Montane, au ieșit în stradă cerând să nu fie distrusă natura și cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Procedural, Roșia Montană intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca un dosar amplu să fie întocmit pentru susținerea candidaturii. Acest proces implică o serie întreagă de actori, de la nivel central și local, ministere, societate civilă și comunitate locală, care împreună vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric și dezvoltarea sa durabilă.

VEZI ȘI: PĂMÂNTUL CĂTRE „PLANETA ROȘIE”: TAKE ME TO YOUR LEADER!

Decizia finală privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparține UNESCO și se va lua la Paris în baza acestui dosar, care va include atât scenariul economic de revitalizare a zonei cât și cel de conservare a patrimoniului.

Anunțul ministerului vine în ajunul Zilei Roșiei Montane pe care Campania Salvați Roșia Montană o sărbătorește anual prin evenimente culturale. 6 februarie este data primei atestări documentare a anticului Alburnus Maior, Roșia Montană de astăzi.

VEZI ȘI: TELEVIZIUNILE PE CARE ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION A CONSUMAT PUBLICITATE

În comunicatul Ministerului Culturii se arată că domnul ministru Vlad Alexandrescu va fi prezent sâmbătă 6 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Țăranului Român pentru a prezenta înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă a României.