Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Statul luxembourghez a pregătit un pachet de 9 miliarde de euro pentru a ajuta economia țării

LUXEMBOURG - Xavier Bettel, primul ministru, a anunțat un pachet de 9 miliarde de euro pentru economia luxemburgheză în cadrul unei conferințe de presă miercuri. Aceasta reprezintă 14% din PIB-ul țării.  
6981571

Ieri, Xavier Bettel, primul ministru al Luxemburugului, a detaliat măsurile luate pentru a reînvia economia țării, subminată de criza coronavirusului. În total, statul va cheltui aproape 9 miliarde de euro pentru a face față crizei economice provocate de pandemie. Aceasta reprezintă 14% din produsul intern brut și va fi o cheltuială „utilă, adecvată și justificată”, afirmă premierul.

În Luxemburg 15.000 de companii și 100.000 de angajați sunt afectați de măsurile de restricție și de șomaj, după închiderea magazinelor și întreruperea șantierelor, în special. Statul va cheltui 500 de milioane de euro pe lună pentru a finanța această măsură și va acoperi 80% din salariile celor afectați.

Concediul necesar angajaților care trebuie să stea acasă cu copii  va costa statul luxemburghez 200 milioane EUR pe lună. Pachetul de 8,8 miliarde se referă în special la ajutoarele pentru IMM-uri și bonusurile pentru întreprinderile mici cu mai puțin de nouă angajați (1,75 miliarde), diferitele amânări ale taxelor (impozite, TVA, contribuții: 4,5 miliarde de euro) și împrumuturile garantate (2,5 miliarde de euro).

“Statul ia măsuri maxime”, a declarat șeful guvernului. Un efort pe care Luxemburgul îl poate susține grație economiei „foarte eficiente” și solidității finanțelor sale din ultimii ani, a mai afirmat Xavier Bettel, precizând că în acest moment „prioritatea absolută” este sănătatea populației.

„Impactul financiar este imens, dar este vorba despre vieți. Am luat măsuri care depășesc ceea ce se face în alte țări, dar suntem puternici, putem plăti cu datorii “, a continuat el, înainte de a încheia în franceză cu un mesaj unificator: „Nu toți avem aceeași limbă și nici aceeași cultură. Dar în aceste momente arătăm că suntem o țară, o națiune ”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii