FacebookTwitterLinkedIn

Probabil că noua bază se va numi Centrul Național de Informații Financiar – Fiscale, potrivit șefului Fiscului.

Acest proiect va fi realizat de Ministerul de Finanțe, împreună cu ANAF și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), urmând să fie prezentat, într-o primă variantă, în ședința de guvern din 13 iulie, sub forma unui memorandum.

În momentul de față, sistemul IT al ANAF, care gestionează peste 270 de baze de date, este un sistem învechit. Avem servere din 1999. Nu s-a făcut în ultimii ani niciun fel de investiție în sistemul informatic. Anii precedenți, ANAF a avut sume pentru a investi în sistemul informatic. Nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Sunt folosiți undeva la 3% din bani alocați pentru investiții. Dat fiind procedura de achiziție a acestui sistem IT și datele pe care le gestionează, atât Trezoreria, cât și Ministerul de Finanțe, s-a luat decizia pentru o comandă unică, pentru că ele vor funcționa sub aceeași pălărie, să se treacă la acest sistem informatic comun”, a detaliat Stan.

De asemenea, astăzi, s-a decis reoperaționalizarea sistemelor mobile din Vamă, pentru care va fi prezentat un program.

Majorarea plafonului pentru microîntreprinderi a redus cu 1,3 miliarde de lei încasările din impozitul pe profit

În plus, se analizează restructurarea ANAF, primele concluzii urmând să îi fie prezentate premierului, în curând, a susținut președintele Fiscului:

Această analiză va avea în vedere eficientizarea factorului uman, raportat la veniturile încasate la bugetul de stat pe fiecare regiune și la numărul de contribuabili administrați. Va fi nevoie de realocarea resursei umane pe zonele deficitare. Nu vorbim de disponibilizări. Sunt mulțumit cum își face ANAF treaba, în ce condiții – suntem subdimensionați. Suntem fără bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele două luni. Domnul Prim-ministru ne-a oferit sprijinul și ne-a promis, că va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele două luni.

De asemenea, el a precizat că nu i s-a cerut demisia, până în acest moment.

ANAF nu face legislația fiscală. Aceasta este o decizie politică, dar ne vom adapta”, a mai spus Stan, întrebat despre măsurile fiscale propuse acum două săptămâni prin noul Program de guvernare al PSD pentru 2017 – 2020.

Președintele ANAF despre controlul la RISE Project: „ANAF nu este o instituție politică. Nu ne facem calendarul de acțiuni de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni”