
E dimineață devreme la malul Dunării, la Galați. O dimineață ca oricare alta pentru majoritatea dintre noi. Ne pregătim cu forțe proaspete pentru o nouă zi. Pentru fondatorul Staer Internațional, omul de afaceri Nicolae Ștefan, dimineața a început cu câteva ore înainte. Discret, în biroul din casa sa, în spatele unor monitoare imense, Nicolae Ștefan lucrează. Pasionat de informatică, de programare, lucrează la optimizarea softului intern de project management, lucrează la site-ul STAER, studiază noi oportunități de dezvoltare a afacerii. În curând va trebui să meargă la fabrică pentru o nouă zi alături de familia STAER. Pasiune, dedicare, dorința continuă de îmbunătățire a businessului, dorința de inovare.
Povestea STAER e una savuroasă. Primul client STAER a fost chiar omul de afaceri Nicolae Ștefan. În 1992 achiziția unei canapele era o mare aventură. Atunci, omul de afaceri a decis să și-o confecționeze singur. Rezultatul nu a fost un mare succes dar practic atunci s-a înfiripat ideea unui business în domeniul producției de mobilier. La început au fost zece angajați și dorința de a produce mobilier pentru apartamentele mici, de bloc. În 1997 STAER inaugurează primul magazin propriu. . În curând, s-a ajuns la șase magazine.
Concomitent cu magazinele proprii, STAER dezvoltă și un soft propriu de gestiune. Apariția primelor firme de leasing a dus și la rezolvarea problemelor legate de transport. Odată cu dezvoltarea rețelei, Staer Internațional decide să renunțe la exporturi și se concentrează exclusiv pe piața din România.
“Clienții, respectiv nevoile clienților au stat mereu la baza strategiilor noastre de dezvoltare. Dacă inițial mobilierul nostru se adresa spațiilor relativ mici, dinamica pieței ne-a obligat să dezvoltăm mobilier destinat oricărui spațiu. Am inițiat și promovat programe și produse de mobilier precum și servicii, care, ulterior au fost reproduse de nenumărați competitori din piața locală, ca o dovadă a fiabilității și a unui raport sănătos calitate/preț.” afirma omul de afaceri Nicolae Ștefan.
Anul 2008 reprezintă o schimbare în strategia de business STAER. La momentul respectiv, producătorul de mobilier avea o rețea proprie de magazine cu suprafață relativ mică (cu o medie de 500 mp/magazin) cam în toate orașele importante din România. STAER decide să deschidă în orașele mari magazine de suprafață mare (cu suprafete de mii de metri pătrați) oferind clienților soluții complete de amenajare a locuinței. STAER comercializa nu numai mobilier, decorațiuni și accesorii, ci venea în întâmpinarea publicului – în afară de proiectarea și simularea ambientului – cu materiale de construcții și finisaje. Concomitent cu deschiderea spațiilor de comercializare cu suprafață mare, STAER introduce și programele de mobilier modular destinate bucătăriilor, livingurilor și dormitoarelor. Având o varietate mare de culori și materiale, mobilierul modular STAER era destinat oricarui spațiu, inclusiv sectorului rezidențial și HoReCa. Anul 2008 înseamnă pentru STAER o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro.
În ciuda crizei care devenea din ce în ce mai amenințătoare, STAER continuă investițiile în 2009 (pentru contracte semnate în 2007-2008), iar în 2010 lansează propria aplicație de proiectat mobilier: simulatorul 3D STAER. În acest fel ,în magazinele STAER se fac simulări de mobilare, pe dimensiunile spatiului clientului, cu o paleta largă de materiale și culori , expuse în fiecare spațiu comercial.
Din păcate, piața de mobilier e în continuă scădere pe fondul crizei economice și la finele anului 2010 STAER înregistra o cifră de afaceri de 12 milioane de euro. STAER intră în insolvență la cererea acționariatului și începe reorganizarea. De asemenea e nevoită să renunțe la 150 de angajați.
“O perioadă cruntă pentru noi – declara fondatorul STAER – dar întotdeauna ne-am descurcat bine în situații de criză. Ne-am reorganizat și chiar pe fondul insolvenței am reușit să ne extindem numărul de magazine și să creștem constant cifra de afaceri. Cu părere de rău a trebuit să renunțăm la mulți angajați de valoare.” În 2011 STAER înregistra o cifra de afaceri de 6,9 milioane de euro iar în 2014 de 14 milioane de euro.
În 2017 STAER Internațional iese din insolvență, iar în 2018 înregistrează o cifră de afaceri de 20 milioane de euro.
Anul acesta, STAER a început retehnologizarea fabricii, proces care se va finaliza în 2020 prin achiziția de noi utilaje ultramoderne.
“Perioada de reorganizare nu ne-a permis accesarea de fonduri europene în zona producției de mobilier, dar era musai să aliniem capacitatea de producție la standardele actuale. Am început retehnologizarea fabricii dar în paralel am continuat producția. Din nefericire au existat întârzieri la instalarea utilajelor noi, lucru care a condus la întârzierea comenzilor către clienții noștri. Prezentăm scuzele noastre și garantăm că vom rămâne același partener de încredere și pe viitor. “ afirmă omul de afaceri Nicolae Ștefan.
În ciuda situației actuale dificile: lipsa forței de muncă calificate, norii negri adunați pe cerul economiei globale, fondatorul STAER e optimist și pregătește alături de echipa STAER noi provocări pentru clienții de mobilier din România: “Dacă ar fi să dau timpul înapoi și să încep o afacere de la zero, aș alege tot acest domeniu. Interacțiunea permanentă cu nevoile clienților, dorința de inovare au fost mereu provocările care m-au impulsionat. Sunt în general o fire critică și asta nu e decât constructiv și ne ajută enorm în a evolua pas cu pas și în a impune un “stil” STAER pe piața mobilei din România”.