FacebookTwitterLinkedIn

Peste 40 de opere de artă, care fac parte din cele mai cunoscute serii ale lui Damien Hirst – Natural History, Spot Paintings, Butterfly Colour Paintings – vor fi prezentate în cadrul expoziției intitulate Mental Escapology. Creațiile vor fi expuse în spații neconvenționale, printre acestea două clădiri istorice reprezentative pentru St. Moritz, biserica protestantă și muzeul Forum Paracelsus. Acesta din urmă, recent restaurat, datează din anii 1400 î. Ch. și a funcționat multă vreme ca baie termală.

Damien Hirst, Two Figures with A Drum (2013)
Damien Hirst, The Monk (2014)
Damien Hirst, Temple (2008)

Printre exponate se numără două sculpturi monumentale ale lui Hirst, The Monk (3,6 metri înălțime) și Two Figures with a Drum, ambele amplasate pe lacul înghețat St. Moritz.

Dacă pentru lacul St. Moritz găzduirea unor opere de artă este o premieră, Mental Escapology este prima expoziție a lui Damien Hirst în Elveția, intenția acestuia fiind de „a provoca un dialog între natură și om, între istorie și contemporaneitate și, nu în ultimul rând, între pitorescul peisajului și creativitatea umană”.

Damien Hirst

În vârstă de 55 de ani, Damien Hirst este cel mai bine plătit artist din Marea Britanie, averea sa personală depășind 384 de milioane de dolari potrivit unei estimări făcute anul trecut de Sunday Times Rich List.

Efemeritatea veții este una dintre temele favorite ale lui Hirst, care a devenit cunoscut datorită unei serii de lucrări în care animale moarte erau conservate în formaldehidă și expuse în recipiente transparente. Cea mai cunoscută dintre aceste lucrări este The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living care prezintă un rechin de patru metri scufundat în formaldehidă într-un acvariu transparent.

Hirst sfidează convenționalul nu doar prin arta sa ci și prin maniera de a face afaceri: în 2008 și-a vândut creațiile direct către public (fără mijlocirea galeriei care îl reprezintă) în cadrul unei licitații intitulate Beautiful Inside My Head Forever, organizate de casa Sotheby’s. Veniturile obținute atunci au fost de aproape 200 de milioane de dolari, o cifră-record pentru o licitație susținută de un singur artist.