FacebookTwitterLinkedIn
În şedinţa din 4 aprilie 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, nivel stabilit în ședința din 7 februarie.
De asemenea, Banca Centrală a descis să menţină ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25% pe an.

În plus, BNR a hotărât să păstreze nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, care sunt de 8% pe an.

Majoritatea macroeconomiștilor estimau că BNR va continua să crească dobânda de politică monetară, în această ședință, la 2,25%, pentru a treia oară în acest an.

Isărescu către bancheri: Mai întâi să majoreze ei dobânzile la depozitele pentru populație la 1,25%, cât le dăm noi, după aceea să ne dea sfaturi

Totuși, la finele anului trecut, Banca Centrală a îngustat coridorul în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1%. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a precizat, la prezentarea „Raportului asupra inflației”, ediția februarie 2018, că instituția intenționează să mențină acest coridor și că este dispusă să majoreze rata dobânzii la facilitatea de depozit, de 1,25%, când și băncile comerciale vor oferi asemenea dobânzi pentru populație.