Cautare
, Contributor

Travel |
|

Spre surprinzătorul sud brazilian

Pentru mulți, o vacanță în Brazilia înseamnă Rio de Janeiro, cu faimoasele sale plaje Copacabana, Ipanema, Leme, Leblon, cu statuia lui Cristo Redentor îmbrățișând din înălțimi orașul și Golful Guanabara, cu Maracaná, templul microbiștilor, cu cartierele boeme Lapa și Santa Teresa. Alții poate că se gândesc la Salvador, unde se ține cel mai frumos carnaval din toată țara, sau la Amazonia, la marea aglomerare urbană numită São Paulo ori la capitală, Brasília.
001-DS-Felissimo (1)

Însă Brazilia reprezintă mult mai mult decât atât. Suprafața ei este de două ori mai mare decât a Uniunii Europene, iar varietatea culturilor locale, a climatelor și a peisajelor se dovedește uluitoare.

O altă Brazilie

Cu excepția celor care fac o călătorie spre celebra cascadă Iguaçu, aflată pe întreita graniță cu Paraguayul și Argentina, puțini sunt turiștii români care vizitează sudul Braziliei. Să luăm de exemplu Santa Catarina, unul dintre statele cu cel mai înalt standard de viață nu doar din federația braziliană, ci din toată America Latină. Cei care vor alege o vacanță aici vor avea surpriza să descopere o stranie… Europă. Deși toată lumea comunică în portugheza braziliană, în jur de jumătate din populație este compusă din etnici nemți, iar germana este încă vorbită de foarte mulți dintre ei. Amprenta lor se vede pretutindeni, în arhitectură, tradiții, gastronomie – o prezență frapantă într-o țară care se mândrește cu cadrul său tropical. Nici italienii nu lipsesc și nici descendenții altor națiuni europene, bineînțeles fără a-i mai pune la socoteală pe portughezi.

Aceasta este Brazilia pe care te invit s-o descoperi: cea a burgurilor amplasate în apropierea plajelor tropicale, a dialectului Riograndenser Hunsrückisch (germana importată din Hunsrück și „alterată” de portugheza din statele braziliene Santa Catarina și Rio Grande do Sul), a meniurilor cu Eisben, cârnați nemțești și Kuchen, dar și cu feijoada și bunătăți în care se amestecă savorile culinare de origine portugheză și africană.

Balneário Camboriú: un hub turistic

Îți recomand un sejur la Balneário Camboriú, una dintre cele mai importante stațiuni ale sudului brazilian, mai precis din Santa Catarina. Aflată în apropierea capitalei statale Florianópolis, stațiunea este foarte apreciată de brazilieni. Ca în multe locuri din această țară, vei găsi aici plaje magnifice, o Avenida Atlantica (marele bulevard ce urmărește coasta), o telecabină (brazilienii iubesc acest mijloc de transport pe care îl amplasează oriunde există altitudini care să permită acest lucru). Dar toate fac încă și mai vizibile diferențele dintre sudul Braziliei și restul țării. În Balneário Camboriú vei întâlni nenumărate modalități de a te relaxa sau distra – stațiunea este faimoasă pentru cluburile sale de lux, lansările cu parapanta de pe Morro Careca, pentru zgârie-norii care îi dau un aer de oraș tânăr și vibrant, pentru parcurile naturale.

Fie că îți dorești o vacanță plină de adrenalină sau una relaxantă, recomandarea mea este ca pentru cazare să alegi un complex turistic care să-ți asigure liniștea și intimitatea. Am și o sugestie: Felissimo Exclusive Hotel, proprietatea cuplului Grace și Robert Schramm, aflat la jumătate de kilometru de plaja Amores, pe o înălțime care îi deschide perspective superbe asupra împrejurimilor.

Îți amintești că-ți spuneam că sudul brazilian este mereu surprinzător… Ei bine, stilul arhitectonic ales de familia Schramm nu este nici cel tipic german, nici brazilian, ci italian cu accente provensale. Nu vei găsi nimic opulent, ci doar understated luxury. Cele zece camere și apartamente ale complexului au terase ample, cu șezlonguri, interioarele beneficiind de accentele de design reprezentate de piesele de mobilier create de Paulo Alves, un adept al confluențelor dintre stilul artizanal cu concretismul.

Desigur, nu-ți vei petrece timpul la hotel. Totuși, îți recomand să iei masa și aici, la bistrou, nu doar în oraș; vei descoperi preparate demne de un meniu gourmet.

Din Balneário Camboriú poți ajunge ușor în orașe din Santa Catarina, precum Florianópolis, Joinville sau Itajaí, dar și în capitalele statelor vecine, Porto Alegre și Curitiba. Poți descoperi și alte locuri fascinante ale sudului brazilian – Blumenau (cu inegalabila sa atmosferă bavareză), São Miguel das Missões (cu ruinele unui așezământ iezuit de secol XVII), Parcul Național Aparados da Serra (cu spectaculoasele sale canioane), Ilha do Mel (insulă în apropierea coastelor statului Paraná) și, bineînțeles, marele spectacol al naturii numit cascada Iguaçu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii