Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Spiru Mantu – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Spiru Mantu Avere: 24-26 de milioane de euro Varsta: 58 de ani Resedinta: Galați Domeniu/Companie: Construcții, panificație, comerț  

Este un antreprenor cu experienţă, „născut“ imediat după Revoluţie. În timp, şi-a diversificat afacerile, după cum au apărut oportunităţile. În 1990, cu doar 497 de lei în buzunar, inginerul de căi ferate Spiru Mantu se îndrepta spre bancă pentru a depune capitalul social pentru înfiinţarea unei societăţi. A trebuit să se mai împrumute cinci lei, pentru a depune capitalul minim cerut pe atunci de lege, de 500 de lei. Aşa s-a înfiinţat practic Întreprinderea Mică Arcada, care avea ca obiect de activitate prestarea de servicii şi lucrări de întreţinere pentru Căile Ferate Române. Societatea s-a transformat ulterior în Arcada SRL, iar în 1994 – în Arcada Company.

Obiectul de activitate a rămas acelaşi – realizarea de lucrări de infrastructură pentru transportul feroviar. Doar dimensiunea activităţii s-a schimbat. Acum douăzeci de ani, prima lucrare a constat în săparea unui şanţ pentru un cablu electric. Astăzi, Arcada Company reabilitează podul peste canalul navigabil de la Cernavodă, în vederea pregătirii acestuia pentru a putea face faţă traficului viitoarei autostrăzi.

Spiru Mantu nu dezvăluie valoarea primului contract, dar nivelul celui din urmă este de aproximativ zece milioane de euro. Printre primele lucrări ale antreprenorului s-au numărat şi câteva operaţiuni de reparaţii pentru infrastructura feroviară care aparţinea combinatului Sidex Galaţi. Lucrări care nu au fost achitate cu bani – pentru că nu exista cash –, ci cu tablă. Materie primă care a fost livrată fabricii de mori de la Iaşi. Care, şi ea la rîndul ei, nu a putut plăti cu bani, ci cu o moară ! Asta se întâmpla în 1992, când Spiru Mantu, împreună cu partenerul său Mihai Humă, au ajuns astfel să deruleze afaceri în panificaţie, un domeniu cu care nu aveau foarte multe lucruri în comun la acea dată

Astăzi, situaţia este cu totul alta. Cei doi parteneri nu deţin doar o moară (modernizată în 2008, în urma unor investiţii de două milioane de euro, din care un milion de euro reprezentând fonduri europene), ci şi un siloz (cu o capacitate de peste 5.000 de tone – care poate depozita însă doar o treime din necesarul de prelucrare al morii, de 15.000 de tone), o fabrică de pâine (pentru care şi-a bugetat investiţii de jumătate vor reprezenta fonduri europene) şi o reţea de vânzare a produselor de panificaţie, formată deocamdată din 10 chioşcuri. Şi pentru a închide şi a integra complet lanţul de producţie, a achiziţionat (sau arendat) şi 80 de hectare de teren arabil, pentru a cultiva grâu.

Doar că „ din agricultură nu se fac bani“, spune Spiru Mantu, nu tocmai încântat de investiţia făcută. Şi asta pentru că vremea este un factor mult prea important. „Anul acesta este un grâu bun. Dar nu ştii niciodată ce se întâmplă. Anul trecut, spre exemplu, exact în perioada de recoltare a plouat, iar grâul s-a stricat, încolţind“, rememorează omul de afaceri. În momentul întâlnirii (iulie 2011) preţul grâului varia între 0,5 şi 0,7 lei pe kilogram, plajă în care Spiru Mantu a primit oferte de vânzare.

Rateu în imobiliar: Un bun negociator, care nu a fost însă ferit de greşeli. „Când am început să mă interesez de sectorul imobiliar, am dat chix. Sunt unul dintre cei care s-au păcălit investind şi în imobiliare“, spune Spiru Mantu, cu năduf. Apartamentul cumpărat în Bucureşti în 2008, chiar înainte de începutul crizei, este doar una dintre achiziţiile păguboase făcute. „Cu cei aproximativ 300.000 de euro pe care i-am plătit atunci pe apartament, aş fi luat acum patru apartamente, şi nu doar unul, în exact acelaşi bloc“. Este însă şi cea mai mică dintre investiţiile neinspirate. În cifre, şi mai neinspirat a fost atunci când a scos din buzunar cele cinci milioane de euro pentru a achiziţiona terenul pe care urmează să fie ridicată noua brutărie. Ezitând să divulge suprafaţa terenului, Spiru Mantu nu se dă în lături să o recunoască drept o investiţie nereuşită.

Afacerile nu sunt însă totul pentru Spiru Mantu, un pasionat jucător de volei. Ca membru al echipei de volei Arcada Galaţi – pe care de altfel o şi subvenţionează –, omul de afaceri gălăţean a câştigat în această vară competiţia Cupa Arcada (tot de el organizată). Este vorba de cea de-a 12-a ediţie a Cupei Arcada, la care pe lângă cele patru formaţii din competiţie (CS Volei Carpaţi Bacău, DIOP Brăila, COBCO Construct Braşov şi Arcada Galaţi), au luat parte – în tribune – foste mari glorii ale voleiului românesc (precum Marian Păuşescu, Dorin Porojnicu, Ghiula Bartha). Semn că, la Galaţi, sportul face casă bună cu afacerile.
 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii