Cautare
, Editor Coordonator

Travel |
|

Spectacolul clădirilor în spirală

Cea mai recentă clădire în spirală a fost inaugurată în San Francisco și are o vedere spectaculoasă asupra golfului și a podului care îl traversează.  
F&F Tower, Panama, clădire în spirală

Mira, San Francisco – 12o metri

Mira este un zgârie-nori de 120 metri înălțime a cărui fațadă, alcătuită dintr-un sistem modular care se repetă la fiecare 11 etaje, este o capodoperă a ingineriei. Clădirea amintește de unele dintre proiectele rezidențiale ale arhitectului Frank Gehry și împrumută tehnologii folosite în industria aeronautică pentru finisajele fațadei. Mira găzduiește 392 de apartamente de lux și este eficientă din punct de vedere energetic, beneficiind de un sistem de recuperare a apei reziduale, acoperiș ecologic și un sistem de aer condiționat VRF (Variant Refrigerant Flow – o singură unitate exterioară asigură căldura/răcirea clădirii).

Turning Torso, Malmö, Suedia – 190 metri

Proiectat de arhitectul Santiago Calatrava și finalizat în 2005, Turning Torso a fost primul zgârie-nori în spirală din lume. Amplasată în Malmö, clădirea este unul dintre simbolurile celui de-al treilea oraș al Suediei. Având 190 de metri înălțime „Turnul răsucit” continuă să fie și astăzi cea mai înaltă clădire din Scandinavia.

Shanghai Tower, 632 metri

Cu 632 metri, Shanghai Tower este a doua cea mai înaltă clădire din lume, fiind totodată construcția care oferă cea mai înaltă platformă de observație – la 562 metri. Pentru acoperirea fațadei s-au folosit nu mai puțin de 20.000 de panouri, dintre care 7.000 au o formă unică. Folosind programe de design special adaptate proiectului, biroul de arhitectură Gesler a reușit să pună la punct un sistem în care performanța, designul, eficiența și întreținerea clădirii sunt perfect armonizate. Clădirea are un unghi de rotație de 120 de grade, forma finală fiind obținută în urma unor teste efectuate într-un tunel aerodinamic: forța de apăsare a vântului a fost redusă cu 24%, iar structura mai ușoară a permis economisirea de materiale de construcție în valoare de 58 de milioane de dolari.

F&F Tower, Panama – 243 metri

Cu 315 grade, F&F Tower (sau Revolution Tower) din Panama City este deocamdată „cea mai sucită” dintre clădiri. Deocamdată pentru că o construcție cu un unghi de rotație de 360 grade este pe cale să fie finalizată anul acesta în Jeddah, Arabia Saudită. Inaugurat în 2011, F&F Tower măsoară 243 metri și este a opta clădire ca înălțime din Panama City – cea mai înaltă este JW Marriott Panama, cu 284 metri și 70 de etaje.

Credit foto Mira, Shanghai Tower, Turning Torso: ArchDaily

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii