FacebookTwitterLinkedIn

La începutul acestui an, partidul spaniol de stânga Más País a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm într-o dezbatere reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei timp a sosit”, a declarat Iñigo Errejón de la Más País pe Twitter, relatează The Guardian. 

Ideea a câștigat constant teren la nivel global, fiind salutată de susținătorii săi ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și de a lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Partidele de stânga din Spania au profitat de idee, mai ales că în această țară o grevă de 44 de zile la Barcelona, în 1919, a dus la adoptarea zilei de lucru de opt ore, fiind printre primele state din Europa de Vest. 

„Spania este una dintre țările în care angajații lucrează mai multe ore decât media europeană. Dar nu suntem printre cele mai productive țări. Susțin că a lucra mai multe ore nu înseamnă a lucra mai bine”, a spus Errejón.

Proiectul pilot se desfășoară pe trei ani și este în valoare de 50 de milioane de euro, acesta permițându-le companiilor să testeze orele reduse cu un risc minim. Costurile unei companii pentru săptămâna de lucru de patru zile ar putea fi acoperite în totalitate în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

Potrivit lui Tejero, proiectul permite participarea a 200 de companii, cu un total de până la maximum 6.000 de angajați. Acesta ar putea începe chiar din toamnă, fiind prima inițiativă națională de reducere a orelor de muncă, de când Franța a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore în 1998. 

Software Delsol, o companie din sudul Spaniei, a devenit anul trecut prima din țară care a implementat o săptămână de lucru de patru zile. „Au văzut o reducere a absenteismului, productivitatea a crescut și lucrătorii spun că sunt mai fericiți”, a spus Tejero.